I måndags hade cirka 750 förhandlingar fått ställas in, antingen för att domstolens personal eller nämndemän inte kunde arbeta eller för att personer som kallats till förhandlingar inte kunde medverka på grund av coronaviruset. Det är en kraftig uppgång från förra veckan, då ca 100 mål hade ställts in.
”Inte tilläckligt med domare”
Hårdast drabbat är Stockholmsområdet, där cirka 380 förhandlingar fått ställas in. Omkring 700 anställda jobbar nu hemifrån, bland annat på grund av ombedd karantän, jämfört med 260 anställda förra veckan. Även här sticker Stockholmsdomstolarna ut rejält, där cirka 390 personer är hemma.
- Rättsväsendet är under hårt tryck redan och resurserna är små. Alla neddragningar av resurser är en katastrof. Många går och väntar på att få lagakraft fulla domar. Det är lika illa oavsett om du är en misstänkt tilltalad eller en målsägande som utsatts för brott. Det här kan också påverka rättegångar om personer avlider eller vittnen som inte finns kvar, säger Johanna Björkman, advokat till Veckans Brott redaktionen.
Vilka mål går det ut över?
– Vi måste prioritera mål med frihetsberövade, häktningsförhandlingar, ungdomsmål och familjemål, men också till exempel konkurser. I förvaltningsrätten får man till exempel prioritera mål om omhändertagande. Man får prioritera det som är mest angeläget för medborgarna, säger Gudrun Antemar lagman vid Stockholms tingsrätt.
Utöver domstolarnas egen personal är också andra personer påverkade, till exempel parter i mål och deras jurister. Domstolarna prioriterar nu alltså akuta mål där någon sitter frihetsberövad, mål med unga personer inblandade samt familjemål. Övriga icke prioriterade förhandlingar riskerar att ställas in och försenas.