På bara tio år har statens kostnader nästan fördubblats. Foto: Therese Bondesson/SVT

Advokatkostnader skenar – Riksrevisionen ska granska

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen till försvarsadvokater i brottmål har ökat dramatiskt de senaste åren. Nu granskas ersättningsystemet av såväl Domstolsverket som Riksrevisionen. 

– Man skulle definitivt kunna ställa mycket högre krav på hur det redovisas vilken tid man lagt ned, säger lagmannen Lars-Gunnar Lundh.

2010 betalade staten omkring en miljard kronor till offentliga försvarare, år 2020 omkring 1,85 miljarder. En ökning som Riksrevisionen reagerat på och därför inlett en granskning som ska vara klar i höst.

Enligt Riksrevisionen finns tre huvudanledningar till den kraftiga ökningen. Först och främst att fler advokater i dag kommer in tidigt i polisutredningen. Tidigare skedde det oftast först vid att åtal väcktes i Sverige. Målen har även blivit större och mer komplexa. Sammantaget gör det att mer tid debiteras per advokat. Dessutom höjs advokaternas timersättning år för år efter riksdagsbeslut. 

Risk för saltade räkningar 

Samtidigt menar Riksrevisionen att dagens system för att begära ersättning gör det svårt för domstolarna att kontrollera advokaternas utförda arbete. Kostnadsräkningar kan vara svepande. “Inläsning av förundersökning, 36 timmar” kan det exempelvis stå utan att specificera vilka tider eller ens vilket datum som arbetet skedde. 

Med det system vi har i dag, finns det risk att advokater “saltar” sina kostnadsräkningar? 

– Ja, visst gör det det, säger Per Dackenberg, som leder granskningen vid Riksrevisionen. 

“Styvmoderligt behandlade frågor” 

Även regeringen har reagerat på de ökade kostnaderna och har gett Domstolsverket i uppdrag att se över dem. Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Västmanlands tingsrätt, är en av dem som arbetar med det och han menar att systemet har brister. 

-  Som det är nu tycker jag inte det är bra. Jag tycker nog det finns all anledning att se över hur redovisningarna utformas och hur man kan jämföra kostnaderna som helhet, säger han. 

Det är Domstolsverket som betalar ersättningen men det är Sveriges över 50 domstolar som ska kontrollera advokaternas kostnadsräkningar.  

– Vi kunde nog vara bättre på det här. Man sitter i en lång rättegång och så kommer de här räkningarna i slutet och då är det mycket annat man ska tänka på. De är nog ganska styvmoderligt behandlade de här frågorna, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman Västmanlands tingsrätt.

Välkomnar granskning

Advokatsamfundet säger till SVT:s Veckans Brott att man välkomnar en granskning av systemet.

Saltar advokater räkningar?

Jag vill påstå att advokater inte gör det, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare, Sveriges advokatsamfund.

– Advokater får inte ta betalt för jobb de inte utför och alla kostnadsräkningar godkänns av domstolar.

Mer om detta i SVT:s Veckans brott ikväll, SVT 1 kl 21.30 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.