Regeringen tillsatte kommissionen för nästan ett år sedan för att ta fram förslag för hur Sverige kan bli bättre på AI och på så vis bli mer konkurrenskraftigt internationellt.
Rapporten presenteras mer än ett halvår tidigare än tidsgränsen, vilket enligt kommissionens ordförande Carl-Henric Svanberg beror på att tiden är knapp och att Sverige behöver komma ikapp.
– Det är symbolen för viljan att markera att man inte kan släpa fötterna efter sig, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion.
Alexander Norén beskriver att AI-utvecklingen går så fort att man är rädd för att få en kalldusch om man inte hänger med. Han jämför det med när elektriciteten kom.
– Om man då är sist med att tända lampan i byn medan städerna där borta har haft el i tio år, då förstår man kanske.
Huvudsakliga förslag
Kommissionen har haft samtal med representanter från näringsliv, offentlig sektor och politiska partier. De presenterar 75 åtgärder på olika områden, men sex av de huvudsakliga punkterna är:
- Ett temporärt politiskt stabsläge
- Kunskapslyft för alla
- En gemensam AI-infrastruktur för hela den offentliga sektorn
- Satsningar för forskning i världsklass
- Åtgärder för att göra det möjligt att använda Sveriges unika datatillgång.
- Att underlätta för innovation i näringslivet.
Den första punkten menar Alexander Norén handlar om att Sverige hamnar långt ner i internationella jämförelser när det gäller hur vi politiskt driver på utvecklingen.
– De vill visa att regeringen måste inte bara ta den här utredningen eller rapporten och lägga den på hyllan. Utan de måste ha någon i regeringskansliet som ser till att förslagen blir verklighet och driver på.