Tjänstepensionsföretaget Alectas vd Magnus Billing blev, liksom många andra, rejält överraskad när Silicon Valley Bank (SVB) i fredags kollapsade och stängdes ned av amerikanska myndigheter.
Bolaget hade nio miljarder kronor i aktier investerade i nischbanken, som exponerades mot den blödande tech-sektorn i USA, när allt plötsligt rasade.
På söndagen kom nästa besked: Signature Bank, där Alecta hade ytterligare omkring tre miljarder kronor investerade, kraschade.
– Min bedömning är att därmed kommer aktierna inte ha något värde kvar i de här bolagen, de är värdelösa, säger Magnus Billing i en intervju med SVT Nyheter.
”Ett misslyckande”
Han är självkritisk men betonar att det hela gick snabbt och att det var få som hann förutse vad som var på väg att hända.
– Marknaden i stort, inklusive oss, förstod inte att det blev ett så stort och kraftigt fall som faktiskt skedde. Det gick på 48 timmar. Det var en spiral som gick med ett rasande tempo, säger han.
– Det är klart att det är ett misslyckande att vi inte kunde undvika de här tolv miljarderna i förlust, det råder ingen tvekan om det.
”Absolut inte nöjd”
Enligt Magnus Billing är det för tidigt att säga vad som gick fel. Samtal fördes med Silicon Valley Bank om dennes problemställningar redan under 2022, då utflödet av insättningar ökade samtidigt som bankens tillgångar fanns i långa amerikanska statspapper som föll i värde. Han betonar att förlusten dock utgör en mindre del av pensionsbolagets totala portfölj.
– Vi kan absolut lätt hantera det. Men det är klart att tolv miljarder är mycket pengar, säger han.
Tredje bank svajar – där Alecta investerat
Alecta har ytterligare 9 miljarder investerade i en annan bank på fallrepet: First Republic Bank. I förhandeln på måndagen föll aktien med 67 procent och har handelsstoppats.
Där betraktar man dock inte pengarna som förlorade, uppger Alectas kommunikationschef Jacob Lapidius.