• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ali Esbati(V) Foto: Scanpix

Ali Esbati i norskt satirbråk om rasism efter apteckning

Uppdaterad
Publicerad

I Norge har ett bråk om rasism blossat upp efter att den svenske riksdagsledamoten Ali Esbati (V) avbildats som apa i en satirteckning. Konstnären vägrar acceptera att bilden kallas rasistisk. Esbati kallar det för en bortförklaring och internettroll-beteende.

Tjafset tar avstamp i det reportage som NRK gjorde om Rinkeby och Husby. Stockholmsförorterna presenteras som områden med hög arbetslöshet och kriminalitet, där nästan alla har utländsk bakgrund. Svensk polis bekräftar i NRK-reportaget att man inte alltid upplever sig ha kontroll över vissa svenska förorter.

Esbatis kritik mot NRK-inslaget

Men bilden som de norska tv-tittarna gavs är rasistisk och på många sätt felaktig, menar Ali Esbati (V) som tidigare bott i Norge. Detta fick den svenske riksdagsledamoten, som själv är uppväxt i Rinkeby, att ta till orda på Facebook för drygt två veckor sedan.

– Detta är ett intressant och minnesvärt exempel på hur moralpanik/propaganda fungerar i dag, skrev Esbati, och fortsatte:

– Unga mobbare gör bara det som förväntas av dem, eftersom de vet att det ger mest uppmärksamhet.

Som svar på Esbatis uttalande greppade konstnären Thomas Knarvik pennan, ritade en satirteckning av den svenske toppolitikern som apa och lade ut bilden på Facebook. På satirteckningen, med titeln ”Apornas konung” fanns även texten ”Ni är rasister, ni är rasister allihopa”. Bilden plockades sedan bort.

Konstnären: Därför blev han en apa

Att Esbati, med iranskt ursprung, blev just en apa har inga rasistiska kopplingar överhuvudtaget, säger Knarvik i en intervju med norska tidningen Dagbladet. Apan i satirsammanhang är klipsk och smart, och passar väl in på Esbati som bara upprepar samma sak hela tiden, menar konstnären och hänvisar till den grekiske fabeldiktaren Aisopos.

– Om man bara ser på teckningarna utan att se kontexten, det lägsta sättet att läsa en satirteckning på, så kommer man tolka den som rasistisk, säger Thomas Knarvik till Dagbladet.no, och fortsätter:

– Men om man lyfter upp den från denna lägsta nivå och reflekterar runt den, då ser man att den rymmer något helt annat.

”Kränkande och skrämmande”

Men det är en förklaring som Ali Esbati inte köper. Han menar att om man just läser in kontexten i Knarviks teckning så ter sig den rasistiska tonen uppenbar.

– Det är klart att det är kränkande. Men det är framförallt skrämmande, och det är inte teckningen i sig utan reaktionerna – nämligen en massa folk som säger att ”det här är väl inte rasistisk” när det helt uppenbart är det och är skildrat i en rasistisk tradition, säger han till SVT Nyheter.

Att läsa in bilden på det sättet är snarare ett problem hos betraktaren, menar Thomas Knarvik. Vad tänker du om det?

– Det är ju det här internettroll-beteendet. Att rita någon som en apa och sedan hitta på en skojig bortförklaring som fans-skaran skrattar lite extra åt, även om det är uppenbart att det inte är så.

Finns det inte något i Knarviks förklaring om att han avbildat dig i en satirisk kontext som en apa som upprepar sig hela tiden likt en papegoja?

– Om man hade velat framställa mig som en papegoja så hade han ju rimligtvis kunnat rita mig som papegoja, och inte som apa.

Får stöd hos Aftonbladets ledare

På svenska Aftonbladets ledare har Daniel Swedin tagit Esbatis parti. ”Att peka på det oanständiga med att teckna människor med annan bakgrund som vilda djur, att peka det historiska bagage denna rasistiska stereotyp bär på, viftas bort med prat om kränkthetskultur och politisk korrekthet”, skriver han.

Även norska stortingetledamoten Snorre Valen (Sosialistisk Venstreparti) har backat upp den svenske politiskern. I Verdens Gang skriver Valen att Esbati förtjänar en ursäkt.

På andra sidan i detta bråk står bland annat sociologen och skribenten Kjetil Rollness tillsammans med Thomas Knarviks tecknarkollega Per Elvestuen. Rollnes har åter lagt upp Thomas Knarviks satirteckning på Facebook och bland annat skrivit att ”satiriska apteckningar tillhör civilisationen.”

– Det har blivit som en diskussion om någon slags PK-elit som försöker stoppa fritänkare, säger Ali Esbati till SVT Nyheter.

”Rasism i norsk och svensk debatt”

Hela diskussionen, som uppstått efter Rinkeby-reportaget i NRK, bottnar i det sätt på vilket man pratar om invandring i Skandinavien i dag, menar Esbati. Han poängterar att han absolut inte vill se några inskränkningar i lagstiftningen gällande yttrandefrihet.

– För mig handlar detta om rasism i norsk och svensk debatt, och om problemen med avhumaniserande beskrivningar, oavsett om det gäller personer i förorter eller till exempel mig som politiker, säger han och fortsätter:

– Det har gått längre i Norge, än vad det har gjort i Sverige. I Norge bidrar också det faktum att den yttersta politiska makten ständigt pratar om invandring som ett hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.