• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Alkoholforskaren: Då bör du se över din alkoholkonsumtion

Uppdaterad
Publicerad

I januari avstår många alkohol under kampanjen ”Dry january”. Men vad gör det med kroppen och hur vet man när ens drickande kan vara skadligt?

Här ger alkoholforskaren Sara Wallhed Finn tre tips för att hålla löftet – och varningssignaler att vara uppmärksam på.

Kampanjen ”Dry january” handlar om att avstå alkohol under januari månad. Även om det behövs fler studier på hur detta påverkar kroppen har man kunnat visa på en del hälsoförändringar, enligt Sara Wallhed Finn som forskar om alkohol vid Karolinska institutet. Att avstå alkohol under en månad ledde bland annat till lite bättre blodtryck, en viss viktminskning och en viss förbättring av levervärden.

– Nackdelen som jag kan tänka mig är om man tänker att det här kan kompensera för att man inte gör något åt sina alkoholvanor de andra 11 månaderna på året, säger hon.

För att klara av en vit månad har Sara Wallhed Finn tre tips:

• Motivation – Fundera på varför du vill sluta och vilka fördelar det skulle ge, både på lång och kort sikt. Motivationen är viktig för att bryta en vana.

• Planera – Det kan handla om att köpa hem alkoholfria drycker eller planera in nya slags aktiviteter som inte innefattar alkohol.

• Sök stöd – Det kan räcka med nära och kära. Märker man att det inte räcker till går det att söka professionellt stöd, till exempel via 1177 vårdguiden eller Alkohollinjen.

Var går gränsen för när alkoholkonsumtionen kan bli skadlig? I videon reder Sara Wallhed Finn ut hur man mäter – och vilka varningssignaler som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.