Alliansen har de senaste dagarna lagt beslag på en stor del av Socialdemokraternas politik. Vid riksdagens öppnande gjorde Reinfeldt också det socialdemokratiska vokabuläret till sitt.
Regeringen har ägnat en stor del av sensommaren åt att bädda för den budget som finansminister Anders Borg lägger fram på torsdag. Det finns spår av nya budgetmiljarder också i regeringsförklaringen, den här gången handlar det om pengar till rättsväsendet.
I övrigt fanns inga nyheter mer än att statsminister Fredrik Reinfeldt lät ovanligt mycket som ledaren för Det nya arbetarpartiet. Sammanhållning och investera var ledord i regeringsförklaringen och Fredrik Reinfeldt uttalade ordet välfärd, trygghet och full sysselsättning i var och varannan mening.
Han talade till och med om att sammanhållningen ska värnas genom omfördelning av ekonomiska resurser som skatter och bidrag. Det var hans sätt att säga ”fördelningspolitik”, något som inte ens Socialdemokraterna och Stefan Löfven talar så högt om nu för tiden.
Socialdemokraterna och Moderaterna tycks gå i varandras fotspår och lura på varandra i buskarna. Och det mesta av det som Alliansen har aviserat inför budgeten på torsdag lär Socialdemokraterna kunna rösta ja till i riksdagen. Pengar till forskning, infrastruktur, nattöppna dagis med mera är förslag som Socialdemokraterna redan lagt fram.
Socialdemokraterna är också inne på att sänka bolagsskatten, som regeringen nu föreslår. Den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson har dock sagt att regeringens sänkning är för stor.
Än så länge har ingen fråga utkristalliserat sig som knivskarpt särskiljande mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Men om några veckor lägger Socialdemokraterna fram sin budgetmotion, som är deras svar på regeringens budget. Stefan Löfven har lagt mycket kraft på att etablera sig som partiledaren som står för jobb och tillväxt. Han har mycket sällan talat om rättvisa, fördelning och än mindre om bidrag och ersättning, det är inte Löfvens fokus.
Men om Socialdemokraterna talar klarspråk i sin budgetmotion om hur de vill förbättra a-kassan och sjukförsäkringen kan det bli skiljelinjer som gör det lättare för väljarna att ta ställning till vilken regering de vill ska styra landet efter valet 2014.