Fondförvaltaren Allras vd Alexander Ernstberger döms för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Foto: Lars Pehrson/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Allras vd döms till sex års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I fjol friades Allras vd Alexander Ernstberger och tre andra från misstankar om grov brottslighet. Nu döms de till mellan fyra och sex års fängelse – men kommer att överklaga.

– Framförallt frågan som är kopplad till trolösheten, förtroendeställningsfrågan, den hoppas vi att Högsta domstolen skulle vilja titta på, säger Ernstbergers advokat Slobodan Jovicic.

Alexander Ernstberger och två andra har frihetsberövats.

De fyra männen, som är inblandade i pensionshärvan inom fondbolaget Allra, stod åtalade för att ha gjort en medvetet dyr värdepappersaffär som de skott sig på.

– Brotten är grova, redan med hänsyn till beloppens storlek. Men de har också medfört betydande ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit ett missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsspararnas pengar, säger hovrättslagman Camilla Olsson under en pressträff.

Pensionsbolaget Allra

Får skadestånd och  fängelse

Det rör sig om omkring 170 miljoner kronor som de dömda nu ska betala i skadestånd till Pensionsmyndigheten. De ska dessutom betala ungefär nio års ränta på miljonbeloppet, eftersom affärerna skedde för flera år sen, 2012. De uppdagades senare och 2018 väcktes åtal mot de fyra männen som jobbade på Allra, tidigare Svensk fondservice, och ett annat företag som erbjöd sig att betala 100 miljoner kronor till Allra-cheferna för att genomföra affären.

Allras vd Alexander Ernstberger får nu sex års fängelse och näringsförbud i tio år för mutbrott och trolöshet mot huvudman. En annan, som också döms för mut- och häleribrott, får fem års fängelse och näringsförbud i lika många år som vd:n.

De andra två får fyra respektive fem års fängelse för trolöshet mot huvudman respektive mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott.

När domen meddelades kontaktade hovrätten polisens handräckningsenhet i Stockholm gällande Ernstberger och två andra dömda. De överlämnade sig sen frivilligt till polisen, skriver Ekobrottsmyndigheten på Twitter under fredagseftermiddagen. Den fjärde personen som fick reseförbud överlämnade sitt pass.

Ernstberger: ”Chockerande beslut”

– Ett chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske, säger Alexander Ernsteberger om domen, till Expressen.

Ernstbergers advokat Slobodan Jovicic meddelar att de kommer att överklaga till Högsta domstolen.

– Det går ju att konstatera att hovrätten och tingsrätten har haft olika syn på hur man ska bedöma förtroendeställningen och frågan om prissättningen av aktierna, säger Slobodan Jovicic till SVT på fredagen.

– Framförallt frågan som är kopplad till trolösheten, förtroendeställningsfrågan, den hoppas vi att Högsta domstolen skulle vilja titta på, säger Slobodan Jovicic.

River tingsrättens dom

Stockholms tingsrätt har tidigare friat samtliga inblandade. Den ansåg inte att åklagaren lyckats framföra någon bevisning för vad som är ett marknadsmässigt arvode, till exempel.

Hovrätten gör en annan bedömning.

– Vi har gjort en annan bevisvärdering av den utredning som lagts fram och kommit fram till att själva syftet med de här affärerna, motivet för dem, har varit att berika enskilda individer, säger Camilla Olsson.

Enligt henne har företaget haft två sidor, en öppen och en dold.

– Det har absolut varit delar här som man inte har velat visa utåt för fondbolag och andra, säger hon.

Enligt hovrätten har samtliga åtalade varit införstådda med upplägget och brottsplanen. De har även varit aktiva i genomförandet av den, visar bland annat mejl och tidigare hemlighållna avtal.

Det här är Allrahärvan

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte bolaget namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepade klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt Pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd Alexander Ernstberger. Åtalet rör grovt mutbrott, grovt bestickningsbrott, grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till sådan brottslighet, grovt penninghäleri samt grovt bokföringsbrott.

Huvudförhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt mellan oktober till december 2019.

Ytterligare en förundersökning pågår som rör Allra-koncernen i Luxemburg dit fonderna flyttade efter namnbytet från Svensk fondservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet