• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gunnar Appelgren är polisens gängspecialist. Foto: TT

Allt färre mord i gängmiljön klaras upp enligt polisen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året skedde tio dödsskjutningar i den kriminella miljön i Stockholm. Inget av brotten har klarats upp.

– Vi vet att det absolut svåraste när det gäller att utreda grova våldsbrott är mord i gängmiljö, säger Gunnar Appelgren, polisens gängspecialist.

Tre personer anhölls misstänkta för mordet på Tobias Sandström, som SVT Nyheter tidigare har rapporterat om, men alla tre släpptes och är i dag inte intressanta i utredningen.

Inga vittnen har trätt fram och pekat ut de två män som sågs i anslutning till mordet, en av dem skytten som avlossade de dödande skotten. När det inte fanns heta spår eller misstänkta för att kunna väcka åtal, lämnade åklagaren Olof Calmvik tillbaka utredningen till polisen.

– Jag kom inte fram till att det fanns sannolika skäl att de misstänkta varit inblandade i brott, säger åklagaren som menar att han inget kan göra mer än invänta framsteg hos polisen.

Nu vilar fallet i händerna på polisens förundersökningsledare Johan Jarnemark. Han säger att det inte kommit in några nya uppgifter.

Den kriminella grupperingen Lejonen har figurerat bland alla upplysningar.

– I sådana här utredningar är det mycket information som florerar fram och tillbaka, säger han.

”Otroligt tragiskt för rättvisan”

Varför kom ni inte längre med utredningen?

– Det är otroligt tragiskt för Tobias anhöriga att det inte finns någon misstänkt eller misstänkta som lagförts för brottet. Det är otroligt tragiskt för rättvisan. Men mordet kommer aldrig att preskriberas. Vi får hoppas på att vi kan komma så långt att det finns personer som kan lagföras för det här i slutänden. Framför allt för Tobias anhörigas skull.

Johan Jarnemark säger att ”extremt mycket vittnen” har hörts i den här utredningen, utan att det lett någonvart.

– I nuläget är det ett spaningsärende, säger han.

Konkret innebär det att nya uppgifter måste komma för att utredningen ska prioriteras bland alla grova ouppklarade brott som ligger på hög.

Färre uppklarade mord

Mordet på Tobias Sandström är en av tio dödsskjutningar i Stockholm under 2016. Inte ett enda av de fallen har klarats upp, meddelar Gunnar Appelgren, polisens specialist på gängkriminalitet. 

När vi träffas på hans kontor på polishuset i Kungsholmen, visar han staplar som illustrerar hur uppklarningarna i Stockholm har gått från över 80 procent 2013 till knappt en fjärdedel – och noll procent förra året. Även i hela Sverige har uppklarningen av mord i kriminella miljöer minskat dramatiskt sedan 1990-talet.

– Vi vet inte varför vi har en lägre uppklarningsprocent nu jämfört med bara fem år sen när det gäller gängmord, säger Gunnar Appelgren.

Rädsla att vittna

Han nämner flera förklaringar till varför uppklarningsprocenten sjunkit samtidigt som dödsskjutningarna ökat flerfaldigt. Från åtta ihjälskjutna i hela landet i den kriminella miljön 2006 till 28 förra året. Ökningen har fortsatt i år och bara i Stockholm har arton personer dödats hittills i år, jämfört med tio 2016. En annan av Appelgrens förklaringar är rädslan för att vittna. Mordet på två vittnen i Hallonbergen påminner om konsekvenserna för de som pratar med polisen.

– Jag tror också att vår egen förmåga fick en dipp i samband med omorganisationen. Vi har inte fått allting på plats. Då kan det vara så att det svåraste brottet att utreda har fått stryka på foten, fortsätter Appelgren.

En ytterligare anledning kan vara att polisen oftare angrips på brottsplatsen. Då blir det svårare att säkra bevisning på plats.

– Man förstör brottsplatsen omedvetet när man angriper oss och gör likadant när man kommer in på sjukhus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.