Allt fler blir av med körkortet – unga män överrepresenterade

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick rekordmånga sitt körkort indraget, visar statistik från Transportstyrelsen. Fortkörning, rödljuskörning och rattfylla är de vanligaste orsakerna till återkallelse.

 – Vi prioriterar trafikarbetet i alla led och flyttar fram positionerna, säger Christer Olofsson, trafikpolis.

I fjol var det 41 698 personer som fick sitt körkort indraget. Det är en nästan oförändrad siffra jämfört med 2020, men antalet återkallelser ökat med över 27 procent under de senaste fem åren. 

– Jag tror det är polisen som ökat sin trafikövervakning ute på vägarna. De flesta fall handlar om hastighetsöverträdelser, säger Stefan Appelberg, som är sektionschef på körkortsavdelningen på Transportstyrelsen.

Enligt polisen prioriterar man trafikarbetet i hela organisationen. Man har även fått stor hjälp av nya elektroniska resurser, i form av appar och program som effektiviserar arbetet.

– Det dyker upp flera elektroniska hjälpmedel till vårt förfogande. Mobiltelefonen är vårt arbetsredskap och vi arbetar oerhört mycket med den, säger Christer Olofsson, trafikpolis.

Foto: SVT grafik

Störst ökning i Blekinge

I majoriteten av länen ökar antalet återkallelser och störst var ökningen i Blekinge, där elva procent fler fick sitt körkort återkallat jämfört med 2020. Samtidigt minskar återkallelserna med cirka nio procent i Kalmar län.

Unga män är tydligt överrepresenterade bland körkortsåterkallelser. I över 15 procent av fallen under 2021 var körkortsinnehavaren en ung man mellan 18 och 24 år, trots att gruppen bara utgör cirka sju procent av alla körkortsinnehavare.

Så många körkort har återkallats

Det finns nio grunder på vilka ett körkort kan återkallas. Under 2021 drogs flest körkort in enligt återkallelsegrund 4, som enligt Transportstyrelsen benämns som ”En väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning”.

Det var 25 121 inrapporterade incidenter under återkallelsegrund 4. Den näst vanligaste återkallelsegrunden är rattfylleri eller drograttfylleri som ledde till 5 970 återkallelser.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.