Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skuldberget hos Kronofogden det högsta någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Skuldberget hos Kronofogden är det högsta någonsin, enligt statistik för årets första sex månader. Jämfört med första halvåret 2022 har det ökat med 35 procent till 14,6 miljarder kronor.

Störst ökning av skuldbeloppet har skett i åldersgruppen 35-44 år.

Under årets första sex månader fick Kronofogden in över 609 000 krav på obetalda skulder. En ökning med omkring 12 procent jämfört med samma period 2022, när 545 000 krav kom in.

Samtidigt har antalet personer som hamnar hos Kronofogden ökat med 6 procent.

– Det är egentligen inte så förvånande med det ekonomiska läget vi har. Vi är den tredje mest belånade befolkningen i EU, efter Luxemburg och Danmark. I tuffa tider finns det en risk att man inte klarar av att betala, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Fler äldre har skuldsatt sig

Den åldersgrupp som ökat mest procentuellt är de över 65 år, som har blivit 18 procent fler. Samtidigt har antalet 18-25-åringar hos Kronofogden bara ökat med 1 procent.

– Den gruppen har inte lika stora möjligheter att skuldsätta sig med banklån och krediter eftersom de är så pass unga.

Störst ökning av skuldbeloppet har skett i åldersgruppen 35-44 år, med totalt 1,2 miljarder kronor. Det handlar ofta om lån mellan 100 000 och 500 000 kronor som inte är kopplade till någon säkerhet.

– Det betyder att det kan vara konsumtion, blancolån som har använts. Vi har haft det bra och vi har belånat oss. När det blir tuffare tider har man svårare att betala tillbaka. De här skulderna står för mer än hälften av ökningen.

”Kontakta långivaren”

Ungefär hälften av skulderna är under 3 000 kronor. Kronofogden vädjar till dem med sådana skulder att kontakta dem man är skyldig pengar:

– Det är onödigt att man hamnar hos Kronofogden. Hamnar det hos oss riskerar man en betalningsanmärkning och i längden ekonomiskt utanförskap. Det sätter stopp för mycket. Du kan inte gå till banken, du kan inte låna pengar, du kan inte hyra en lägenhet. Om det går så långt att du inte kan betala: var aktiv och fråga om hjälp. Fråga familjen, vänner, boka tid hos budget- och skuldrådigvare. Du är inte ensam, du får vara anonym och det är gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.