Daglig verksamhet kan vara jobb i vården, på lager, parkarbete eller scenjobb. De ordnas av kommunen inom ramen för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Jobben är anpassade efter den takt och nivå som personen med funktionshinder klarar att jobba i. Istället för lön får deltagarna en så kallad habiliteringsersättning.
Räcker till busskort
Den är inte tänkt som försörjning utan en uppmuntran att jobba och är frivillig för kommunen att betala. Ersättningen är oftast runt femtio kronor om dagen.
– Jag köper busskort så fort jag får pengarna, säger Amanda Snösjö, som jobbar på daglig verksamhet i Västerås, där man just har höjt ersättningen till 92 kronor om dagen.
Förra året var det 30 kommuner som inte betalade någonting alls till de som jobbar i daglig verksamhet.
– Det är en mänsklig rättighet att få betalt när man jobbar, säger Alexander Lindström, som har daglig verksamhet på föreningen Funktionsrätt Västmanland.
Statliga pengar
I år har regeringen skjutit till 350 miljoner för att uppmuntra kommunerna att införa och höja ersättningen för daglig verksamhet.
Av de 30 kommuner som ifjol inte betalade någon ersättning alls har 22 kommuner svarat på SVT:s frågor. Elva kommuner har redan infört habiliteringsersättning eller har sökt pengarna och inför det i år.
– Det har alltid funnits en målsättning att återinföra habilitetsersättningen och nu gör vi det, säger Jimmy Loord (KD) ordförande i individ- och familjenämnden i Nybro.
Vill ha garantier
Men elva kommuner svarade att de inte ansökt om pengar, och inte beslutat om att införa någon ersättning.
I Lysekil och Säter vill de ha garantier på att statsbidraget fortsätter.
– Vi har inte sökt pengarna och kommer inte heller att göra det, eftersom vi inte vet om stödet bara gäller för i år eller om vi kommer att kunna söka stöd åren efter. Vi vill inte införa någonting för att sedan behöva ta bort det, säger Linda Linderoth enhetschef LSS Säters kommun.
– Vi väntar tills det blir obligatoriskt, vi tycker att det är bättre om man höjer aktivitetsersättningen istället, säger Kenneth Dahlström (C) ordförande i utskottet för vård och omsorg i Leksand.
I Mora säger kommunalrådet Malin Höglund (M) att de nu ska utreda saken. Men att de skulle utreda, det sa hon å andra sidan redan 2016. Då när SVT Dalarna uppmärksammade att personer med funktionshinder är gratis arbetskraft för VVS-företag utan att själva få någon lön eller ersättning. Men då sa hon också att de funktionshindrade ju redan har en försörjning.
– Har man en ersättning från ett håll så tycker jag att det är bra.
Så agerar kommunerna
Kommunerna som inte beslutat om habilitetsersättning:
- Ödeshög
- Aneby
- Lysekil
- Askersund
- Leksand
- Skinnskatteberg
- Ludvika
- Mora
- Säter
- Bjurholm
- Lycksele
Kommuner som nu inför habilitetsersättning:
- Vadstena
- Eksjö
- Nybro
- Storfors
- Säffle
- Laxå
- Kungsör
- Malung-Sälen
- Ljusdal
- Malå
- Arvidsjaur