I polisens rapport av händelseförloppet beskrivs hur ambulansen vägrar ta med en 16-årig pojke som precis försökt ta sitt liv.

Polisen: ”Ambulansen vägrar lasta!!!!”

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal på plats ska ha vägrat att köra en 16-årig asylsökande till sjukhus efter han hade hoppat från ett fönster på sex meters höjd. Nu, två månader efter händelsen, inleder polisen två utredningar.

Händelsen utspelade sig i Gävle för snart två månader sedan i samband med att en 16-årig pojke fått avslag på sin asylansökan.

När polis och ambulanspersonal kom till platsen hade pojken barrikaderat sig i lägenheten och hotade att hoppa från ett fönster på andra våningen.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Medan polis gick upp till lägenheten för att prata pojken till rätta lade räddningstjänsten ut en uppblåsbar skyddsmatta under fönstret.

Ambulansen vägrade

Trots att polisen med hjälp av en tolk försöker förmå pojken att komma ned från fönstret, som enligt polisens rapport är sex meter över marken, hoppar pojken. Han klarar han sig relativt bra och ska föras till sjukhus. Det som händer sedan beskrivs bäst av polisens egna rapport.

15:53:44 Har inga synliga blödningar. Inga synliga frakturer. Fryser dock. Lastas strax i ambulansen.

15:53:46 Meddelar att ambulansen vägrar lasta!!!!

15:54:48 Tar .... i bilen och kör upp honom till akuten

15:54:51 Akuten informerad

15:56:58 Polis får köra .... till akuten enligt LPT eftersom ambulansen vägrade lasta.

— Resultatet blev att polisen i stället fick skjutsa upp honom till akuten. Vi blev helt ställda, säger en polis till Arbetarbladet.

Enligt arbetarbladet reagerade flera personer som var på platsen kraftigt över ambulanspersonalen som ska ha fällt kommentarer av typen att det var lika bra att pojken hoppade eftersom det bara var en flykting.

Pojken fick inga synliga skador av fallet, men ska ha blivit nedkyld efter att ha tillbringat en timme i öppet fönster.

Två utredningar inledda

Jörgen Tranevik, verksamhetschef vid ambulansen i Gävleborg, säger till att SVT att han fick kännedom om händelsen först torsdagen, alltså nästan två månader efter händelsen.

– Vi har startat två utredningar, dels måste vi utreda varför den här händelsen inte har rapporterats och dels ska vi utreda vad som egentligen hände på platsen. Vi intervjuar alla inblandade men det kommer att vara klart tidigast nästa vecka.

Avvikelser av den här typen ska utredas inom sju dagar och Tranevik är inte främmande för att göra en Lex Mariaanmälan ifall det visar sig att ambulanspersonalen har brustit i sitt agerande.

Vittne: Pojken krisar

SVT har pratat med ett vittne som var på plats vid händelsen:

– Pojken krisar fortfarande och verkar inte komma ihåg riktigt vad som skedde i samband med hoppet, säger vittnet som har haft kontakt med pojken flera gånger sedan självmordsförsöket.

– Men hur ambulanspersonalen agerade kunde jag inte se på grund av polisens avspärrningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Ambulanspersonal fick sparken

Mer i ämnet