I sin första rapport går Coronakommissionen igenom en rad olika brister i svensk äldreomsorg, brister som man menar har bidragit till de höga dödstalen.
Samtidigt menar kommissionen att den viktigaste förklaringen varit den omfattande smittspridningen i samhället. Hur den kunde bli så omfattande undersöker dock inte kommissionen närmare i denna rapport. Det kommer i senare granskningar.
Kritiken mot hur äldreomsorgen fungerar i Sverige är annars skoningslös. Det handlar om allt från oklara ansvarsförhållanden till en ohållbar personalsituation.
Inga förberedelser fanns för att hantera en pandemi och när den väl inträffade blottlades bristerna.
Kritik mot regeringen
I grunden handlar det om svårigheter att samordna en verksamhet där 290 kommuner och 21 regioner är ansvariga, där aktörerna är många, varav flera privata, och där verksamheten präglas av låg bemanning och bristande kompetens.
På nationell nivå saknades också en nationell överblick över kommunernas beredskap.
Ytterst är regeringen ansvarig, slår kommissionen fast. Varken denna regering eller tidigare regeringar har försökt åtgärda problemen, trots att man varit medveten om dem.
Kommissionen riktar också kritik mot nuvarande regering för att åtgärder som vidtogs i våras var otillräckliga eller genomfördes för sent. Det handlar bland annat om införandet av ett nationellt besöksförbud inom äldreomsorgen. Det borde ha skett tidigare, menar kommissionen. Den här kritiken är betydligt svårare för Löfvens regering att värja sig emot eftersom den tar sikte på det regeringen gjort respektive inte gjort under krisförloppet. Räkna med att oppositionen väljer att rikta in sin kritik framför allt här.
Myndigheter kritiseras
Men inte heller myndigheterna går fria från kritik. Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen får hård kritik för sina prioriteringar och sitt agerande under krisen.
Den här första delrapporten från Coronakommissionen undersöker hur äldreomsorgen och äldrevården har hanterat pandemin. Det är en viktig rapport. Både regeringen och myndigheterna pekade från första början ut skyddet av de äldre som det viktigaste målet för den svenska coronastrategin. I så fall har strategin varit ett misslyckande. Kommissionen slår klart och tydligt fast att ”strategin att skydda de äldre har misslyckats”.
Används av oppositionen
Kommissionens rapport kommer att användas flitigt av oppositionen och andra kritiker av regeringens coronastrategi. Samtidigt kan det bli tuffare för regeringen när kommissionen ska granska det stora krisförloppet, det vill säga varför smittspridningen blivit så omfattande i Sverige. Det är ju också huvudförklaringen till de höga dödstalen. Men här kommer också de 21 regionernas agerande att granskas, vilket regeringen politiskt kan använda som motargument eftersom många av dem styrs av borgerliga koalitioner.
Regeringen är annars pressad av debatten kring coronahanteringen. Det märktes också på tisdagen. Redan innan coronakommissionen presenterade sina slutsatser offentliggjorde socialminister Lena Hallengren nya politiska initiativ för att förbättra svensk äldreomsorg.