Det lär bli fler turer i den här frågan innan vi är framme vid ett avgörande. Moderaternas och Kristdemokraternas bud i dag vid en gemensam presskonferens innebär att regeringen får ytterligare en frist.
Senast på tisdag ska regeringen ha gått oppositionen till mötes, annars blir det en misstroendeomröstning i riksdagen, lyder Ulf Kristerssons och Ebba Busch Thors hot.
En möjlig väg ut för Löfven
I och med detta har de tagit initiativet från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, som var först ut för två veckor sedan med ett hot om en misstroendeförklaring.
Samtidigt erbjuder Moderaterna och Kristdemokraterna med sina båda krav en väg ut ur en potentiell regeringskris för Stefan Löfven och regeringen. Moderaternas och Kristdemokraternas krav är nämligen färre och enklare att tillmötesgå för regeringen än Vänsterpartiets krav.
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor vill ha en ”gedigen kontrollfunktion” före reformeringen av Arbetsförmedlingen samt att reformeringen inte ska bygga på Lagen om valfrihet.
Prestige en stark ingrediens i spelet
Väljer regeringspartierna att tillmötesgå dessa krav spräcker de den oheliga motståndsalliansen i riksdagen. Utan M och KD finns ingen majoritet för ett misstroende.
Statsminister Stefan Löfven har redan gett besked om att han är beredd att diskutera frågan med oppositionen. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger sig vara villig att gå kraven till mötes medan Centerpartiets vice partiledare Anders W Johnsson betecknar dem som ”detaljer”. Allt detta signalerar tydligt att partierna bakom januariöverenskommelsen nu verkar beredda på att kompromissa.
Om kompromissviljan är tillräckligt långtgående för att möta oppositionens krav vet vi dock inte ännu. Det är alltså inte självklart att parterna kan komma överens. Prestige är ofta en stark ingrediens i den här typen av politiskt spel. Vi har redan hört hur tonläget skärpts under dagen från de flesta inblandade parter. Det kan i slutändan stjälpa en potentiell uppgörelse.
Ombytta roller för partierna
För partier som Moderaterna och Vänsterpartiet är det dessutom viktigt att framstå som tuffa mot regeringen, vilket är en faktor som också kan påverka förloppet i den här processen.
Samtidigt är det lite av ombytta roller för flera partier i den här konflikten. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort sig kända som varma anhängare av att privatisera offentliga verksamheter. Nu hotar de en minister som gör just detta med misstroendeförklaring. Denna minister är dessutom socialdemokrat, och stark motståndare till denna privatisering, men den politiska uppgörelsen om regeringsmakten tvingar Socialdemokraterna att driva igenom den.
För båda sidor innebär det här förstås pedagogiska svårigheter att förklara sitt agerande inför väljarna.
De politiska turerna i riksdagen kring Arbetsförmedlingen är till stor del ett uttryck för det nya politiska landskap som växt fram, där de traditionella blocken ersatts av nya samarbeten, och där de nya samarbetspartierna ibland har motstridiga intressen.