Analys: ”Ökat förtroende för Andersson – sannolikt en krigseffekt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Magdalena Andersson (S) drar ifrån ytterligare i partiledarnas förtroendeliga. Sannolikt är ”krigseffekten” en del av förklaringen. Oavsett vad skapar det stora förtroendet för partiledaren förutsättningar för Socialdemokraterna att växa ytterligare i väljaropinionen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Novus rapport om förtroendet för partiledarna visar att Magdalena Andersson stärker sin ställning bland landets väljare. I den senaste undersökningen uppger 59 procent av väljarna att de har förtroende för statsministern, vilket är en uppgång med 6 procentenheter den senaste månaden. Förändringen är signifikant och innebär att Magdalena Andersson drygar ut avståndet ytterligare till oppositionsledaren Ulf Kristersson (M), som får 36 procent (+ 3) i undersökningen.

Den viktigaste förklaringen till den uppgången för Magdalena Andersson är sannolikt det krisartade omvärldsläget med ett blodigt krig i Sveriges närområde. Det handlar alltså förmodligen till stor del om en ”krigseffekt”, som inte sällan leder till att allmänheten sluter upp bakom myndigheter, samhällsinstitutioner och landets ledning.

Val 2022

Ökat förtroende i kris

Det finns flera exempel historiskt på hur allvarliga kriser leder till att sittande regeringar stärks i opinionen. För svensk del kan man jämföra med de första månaderna under coronapandemin då stödet för regeringen och den dåvarande statsministern ökade kraftigt. Ett annat exempel är riksdagsvalet 1968 efter Sovjetunionens invasion av Tjeckoslovakien då Socialdemokraterna gjorde sitt bästa valresultat sedan andra världskriget.

Jämfört med mars förra året har förtroendet för regeringen stärkts till 51 procent (+13). För de ministrar som synts mest den senaste tiden är uppgången ännu större. För försvarsminister Peter Hultqvist har förtroendet ökat till 40 procent (+ 16) och för utrikesminister Ann Linde till 36 procent (+16).

Trampat snett

Även om Magdalena Andersson trampat snett några gånger under den senaste krisen har hon snabbt lyckats återfå fotfästet. Ett sådant exempel är när hon förklarade att ett svenskt Nato-medlemskap skulle destabilisera läget i norra Europa, vilket rönte internationell uppmärksamhet och kritik.

Samtidigt har regeringen agerat följsamt gentemot oppositionens krav i riksdagen. Flera förslag, som regeringen initialt varit emot, har man senare anammat och gjort till sina, till exempel vapenleveranser till Ukraina och förslaget att de svenska försvarsanslagen ska höjas till två procent av BNP. Därmed har regeringen lyckats neutralisera flera potentiella konfliktytor gentemot oppositionen.

Novus rapport visar att Magdalena Andersson nu har ett historiskt stort förtroende i ryggen. För Socialdemokraterna skapar detta utrymme att växa i opinionen inför höstens valrörelse. Många väljare inom Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet uppger exempelvis att de har förtroende för den socialdemokratiska statsministern.

Inte per automatik fler röster

Det är dock inte givet att höga förtroendesiffror för en partiledare per automatik kan växlas in mot högre väljarstöd i ett riksdagsval. I en valrörelse spelar de politiska sakfrågorna en avgörande roll och inte minst vilka samhällsproblem som väljarna anser vara viktigast att lösa. Men ett högt förtroende skapar trots allt bättre förutsättningar för att övertyga väljarna om den egna politikens fördelar.

Hur mycket av förtroendeökningen för Andersson som är en ren krigseffekt är svårt att bedöma. Uppgången i förtroende för henne inleddes direkt efter att hon valdes. En del av detta har berott på Anderssons egen förmåga att bygga förtroende, en annan på att Miljöpartiets avhopp från regeringen har gjort det enklare för henne att regera.

För att bibehålla det höga förtroende hon nu uppnått gäller det att framöver undvika avgörande misstag och stora bakslag i riksdagen samt att lansera ett trovärdigt regeringsalternativ inför valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet