Migrationspolitiken övertrumfar mycket, kanske det mesta, när det gäller frågor som får miljöpartisters hjärtan att banka. För migration är kött och blod och mänskliga rättigheter, som för de flesta väger ännu tyngre än kampen mot ett utökat försvar, Vattenfalls kolgruvor och Förbifart Stockholm. Och det språkrören, medverkade till under 2015, annus horribilis, var att sjösätta en politik som fick miljöpartister runt om i landet att önska och tro att de befann sig i en mardröm de snart skulle vakna upp ur.
Hårdföra motioner upp på bordet
Vad är Miljöpartiet för ett parti i dag? När den generösa flyktingpolitiken slitits bort och lämnat ett hål i själen? När endast moderater och sverigedemokrater driver en strängare politik än miljöpartisterna i regeringen? Det ville ombuden till den förestående kongressen debattera. De skrev motioner med tuffa krav på att den nu rådande migrationspolitiken rivs upp.
Men enligt TV4 ville partistyrelsen skyffla undan de motionerna med hänvsning till att de inte passade på dagordningen.
Partisekreterare Anders Wallner (MP) hävdar däremot att det handlade om en felaktig sändlista, och att motionerna ska upp på bordet i Karlstad.
Låter sig inte hindras av regeringskris
Som det ser ut nu är det sannolikt med stor bävan som partiledningen reser till Karlstad den 13 maj. De som väljs till ombud på kongressen är inte partiets duvungar, de är de allra mest övertygade och engagerade med rutin på att välja den rätta retoriken i sina motioner och att påverka partikamraterna. Skulle de få med sig kongressen på kravet att frångå den nuvarande politiken kan regeringskrisen vara ett faktum.
Socialdemokraterna och Stefan Löfven skulle aldrig gå med på att nu ta tillbaka det de fått igenom med blod, svett och tårar. Men enligt en miljöpartist, som varit med länge, låter sig inte de mest besjälade hindras av allvaret i en regeringskris. De andra drivkrafterna är starkare.
Språkrören kommer få förklara
Språkrören kommer att få förklara och försvara den nya politiken med att det var nödvändigt. Att det kunde ha blivit ännu värre – om Stefan Löfven vänt sig till Anna Kinberg Batra istället. Och att den stora uppgiften nu är att slåss för att gränskontroller och id-krav – det som kallas andrum – ska vara så kort tid det bara går.
Om ett år är det upp till bevis för för då står de där igen, öga mot öga med partikongressen. Så språkörens andrum tillåter inte så mycket svängrum.