Andreas Norlén om att Ebba Busch inte kan straffas – trots att hon bryter mot formuleringar i riksdagens uppförandekod

Uppdaterad
Publicerad

I riksdagens uppförandekod står det att det är lika självklart som viktigt att ledamöterna själva följer de lagar de stiftar. Men Ebba Busch, som nyligen erkände sig skyldig till grovt förtal, sitter säkert.

Nu förklarar talman Andreas Norlén varför – samtidigt som partiledarens agerande sågas hårt av krisexperten Jeanette Fors-Andrée.

Är man riksdagsledamot bör man upprätthålla principen att den offentliga makten utövas under lagar – samt att det är principiellt viktigt att man följer de lagar man stiftar.

Det står i riksdagens uppförandekod, som Ebba Busch alltså bröt mot när hon erkände sig skyldig till grovt förtal i samband med hennes uppmärksammade hustvist med en äldre man.

Politikbyrån

Talmannen Andreas Norlén har sedan Ebba Buschs erkännande i juli inte kommenterat att hon som ledamot nu brutit mot uppförandekoden. I SVT:s Politikbyrån ger han nu sitt perspektiv.

– Varje person som bor i Sverige ska följa svensk lag, det gäller även riksdagsledamöter. Jag tänker att man kanske inte behöver någon särskild kod för att slå fast att det är fel att bryta mot lagen.

”Bryter man mot svensk lag finns det straff”

Talmannen kallar uppförandekoden en ”vägledning för riksdagsledamöter”, något som i andra organisationer kallas värdegrund. Därför menar han att det inte är naturligt för honom som den som leder riksdagens arbete att följa upp Ebba Buschs erkännande i enlighet med uppförandekoden.

– Det här är inget som följs upp eller som är förenat med sanktioner utan bryter man mot svensk lag, ja då finns det ju straff i lagen.

Finns det inte en risk att uppförandekoden uppfattas som tandlös då?

– Det beror ju på vad man uppfattar att syftet är. Det är inte att skapa ett parallellt system till svensk straffrätt.

De som bryter mot uppförandekoden får ingen smäll på fingrarna med andra ord?

– Nej, det är inte min roll att bedöma ledamöterna utifrån de här etiska måttstockarna utan det är partigrupperna som i dialog med ledamöterna har att hantera etiska frågeställningar. Och ytterst är det ju väljarna som har att utkräva ansvar av sina förtroendevalda.

Experten om Busch: ”Arrogant”

KD-ledaren Busch slapp rättegång i fallet då hon erkände sig skyldig till grovt förtal, men samtidigt sa hon att hon ansåg sig vara oskyldig till brottet. Enligt Jeanette Fors-Andrée, expert på krishantering, har Busch och partiet hanterat krisen dåligt.

– Det är väldigt tondövt och arrogant hela vägen. Att sitta och moralisera över olika typer av brott är ju helt absurt egentligen. Dessutom har Ebba Busch och partiet tidigare krävt hårdare straff för förtal på nätet så det här blir inte trovärdigt, säger hon i Politikbyrån.

Kristdemokraternas partistyrelse har dock slutit upp bakom sin partiledare, enligt Sara Skyttedal.

– Det spelar liksom roll vilken typ av brott det handlar om, om man ska vara helt ärlig, om en politiker bryter mot regler för hastighetsgränser jämfört med om man bryter mot skatteregler till exempel. Det kan man tycka är fel prinicipmässigt, men jag tror att vi alla ser olika på olika typer av brott.

Se hela veckans avsnitt av Politikbyrån, som handlar om politiker som brutit mot lagen, i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet