Ann Linde upprepade det hon sagt i december: Sverige kommer inte att ansöka om någon Natiooption, det vill säga att Sverige håller det öppet att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget skulle försämras. Något som M, KD, C, L och SD efterfrågar. Utrikesministern tog dock upp samarbetet med försvarsalliansen i sitt tal.
– Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik bygger på sammanhållning i EU och samarbete på bred front. I Norden och Östersjöområdet, inom FN och OSSE och med Nato. En stark transatlantisk länk är viktig för Europas och Amerikas säkerhet.
Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast
Ann Linde fortsatte:
– Sverige kommer inte förhålla sig passivt om en katastrof eller angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vi ska därför kunna ge och ta emot ett stöd, såväl civilt som miltiärt.
Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger därmed fast.
– Vår miltära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. Den förutsätter en aktiv, bred och ansvarsfull utrikes- och säkerhetspolitik i kombination med fördjupade försvarssamarbeten med särskilt Finland.
Ann Linde konstaterade också att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och Europa har försämrats.
– Som ett svar på det sker en historisk utveckling på totalförsvaret och ett fortsatt stärkande av våra internationella försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten.
”Kommer stödja de demokratiska krafterna i Turkiet”
Utvecklingen i Ryssland, Kina men även Turkiet är orosmoment:
– Turkiet spelar en central roll för EU. Vi kommer stödja de demokratiska krafterna i Turkiet och vara tydliga i vår kritik mot brott mot mänskliga rättigheter i landet och dess agerande i sitt närområde, säger Ann Linde.
Utöver detta innehöll deklarationen också talpunkter om bland annat Sveriges bidrag 200 miljonersbidrag till Covax för att göra vaccin mot covid-19 tillgängligt i låg- och medelinkomstländer samt hat och hot på internet.