Under torsdagen frågades utbildningsministern ut i riksdagens utbildningsutskott. En central fråga var när hon tog del av den promemoria som upprättades på hennes departement och som innehöll uppgifter om att elever i Pisaundersökningen exkluderats på felaktiga grunder.
– Den kom till min mejlkorg den 4 december och det var uppgifter som jag själv hade beställt. Jag hade bett tjänstemännen att göra en kritisk granskning, säger Anna Ekström.
Men om du fick uppgifterna den 4 december 2019, varför sa du då den 9 juli 2020 att du inte hade några uppgifter som skulle antyda att några elever hade exkluderats på felaktiga grunder?
– Den fråga jag svarade på handlade om elever medvetet hade exkluderats på felaktiga grunder, och några sådana uppgifter har inte lyfts i den promemoria som jag tog emot den 4 december, säger Anna Ekström.
Du uttryckte dig ändå som att du inte hade några uppgifter om att elever hade exkluderats på felaktiga grunder?
– Jag svarade på frågan och den var om elever medvetet hade exkluderats på felaktiga grunder, säger Anna Ekström.
Skolverket får bakläxa
Ministern har flera gånger hänvisat till att hon ställt frågor till Skolverket och fått svar om att exkluderingarna följt regelverket.
– Skolverket har vid samtliga kontakter med mig varit mycket tydliga med att exkluderingarna har följt OECD:s regelverk.
Skolverket får nu ett särskilt regeringsuppdrag om att stärka sina insatser kring nästa Pisaundersökning.
– Det är en bakläxa som Skolverket ska göra. Det är för att vi måste kunna lita på Pisaundersökningen, alla dess delar, säger Anna Ekström.
Har du förtroende för Skolverkets generaldirektör?
– Ja. Men jag förväntar mig att Skolverket nu tar sitt ansvar.