Anna Kinberg Batra i Aktuellt-studion. Foto: SVT

Kinberg Batra: Måste bli bättre på integration

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev det klart att Anna Kinberg Batra tar över som partiledare för Moderaterna. Nu har hon drygt fyra månader på sig att leda partiet till seger i det kommande extravalet. Och partiet ska bli bättre i integrationsfrågan, säger hon.

– Det finns ett antal frågor som vi behöver svara bättre på, sa Anna Kinberg Batra i Aktuellt.

– Jag tycker att man ska skilja på integration och invandring. Vi har ett asylsystem som gör att man kan få skydd här om man behöver fly från till exempel krigets Syrien. Det står jag upp för, men vi har en diskussion om hur integrationen kan bli bättre. Om problemet är att det är för många utrikesfödda som inte har jobb då är det fler jobb och lättare att få dem som är vägen framåt. Vi ska vara stolta över att vi kan hjälpa människor som måste fly, men fler måste kunna komma in i det svenska samhället.

Decemberöverenskommelsen

Det finns en moderat motion i riksdagen som nyligen las fram där man vill skärpa försörjningskravet för anhöriginvandring. Är målet med det att minska invandringen?

– Det finns en diskussion om vilka krav man ställer, den måste fortsätta. Den är det för tidigt att ge klara besked om, tycker jag, sa Anna Kinberg Batra.

”Får vänja oss”

De fyra borgerliga partierna kommer åter att gå till val som Alliansen, men något tydligt svar på hur Moderaterna tänker agera om Sverige hamnar i en liknande parlamentarisk situation efter extravalet som efter valet i september fick inte tittarna.

– Jag tror att vi får vänja oss vid att det är många partier i riksdagen och olika konstellationer. Då är det viktigt att det finns olika alternativ att välja på och att det alternativet som väljarna tycker ska bli störst också kan regera. Därför är vi beredda från Alliansens sida att diskutera med regeringspartierna om hur vi kan etablera en ordning där det här är utrett före valet.

Alliansen har tidigare meddelat att man vill ändra reglerna för hur budgetar röstas igenom. Stefan Löfven har sagt sig vara öppen för diskussion, men förslaget har också fått kritik.

Är det inte märkligt att göra om reglerna för att hålla ett parti borta från inflytande?

– Vi har regler nu som säger att det största budgetunderlaget ska kunna vinna. Situationen vi har hamnat i nu är ganska unik. Jag är beredd att föra samtal för att undvika att hamna i den här situationen igen, sa Anna Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet