Vi träffar Tove på Sprutbytet i Malmö dit hon kommit för att hämta nya sprutor och lämna in sina gamla. Hon vill inte berätta sitt efternamn, men säger att hon kan ställa upp på en intervju för att sprida information om sprutbytesprogrammen.
”Sköljde rent med coca-cola”
Tove injicerar amfetamin tre gånger per dag. Hon kommer ursprungligen från Örebro där det inte går att byta in sina gamla sprutor mot nya
-– Där är man försiktig så att man inte får HIV. Eller man frågar om de andra har HIV, man kan ju smittas bara genom att använda samma kopp man löser drogerna i. Men finns det inget annat, så får man använda det som finns.
Hon säger själv att hon har blivit mer försiktig sedan hon flyttade till Malmö och började gå till Sprutbytet. Utöver kanyler, får de även bland annat koppar och tvättservetter.
– Det är stor skillnad på hur man själv tänker också. Nu använder jag alltid tvättservetter för att göra rent. Tidigare kunde jag skölja rent sprutan med Coca Cola och tänka att den var ren.
”Tar inte droger med glädje”
Kritikerna säger att sprututbytesprogrammen kan tolkas som att samhället tolererar eller till och med uppmuntrar missbruk av tunga droger. Men Tove säger att hon hade injicerat amfetamin ändå, oavsett om hon hade rena nålar eller inte.
– Det är ingen som går i skolan och drömmer om att vara sprutnarkoman. Det är inte med glädje jag tar droger med sprutor direkt.
Men vad gör du för att vara försiktig?
– Jag går hit och byter till nya sprutor och ser till att använda rena grejer hela tiden. Det märks stor skillnad på hur jag mår fysiskt. Annars är det vanligt att man får inflammationer och en massa annat möjligt, säger Tove.
Fakta Sprututbytesprogrammen
Har sprututbytesprogram:
Idag finns sprutbytesprogram, dit missbrukare kan komma för att lämna in gamla sprutor och få nya, i tre landsting; Skåne, Stockholm och Kalmar.
I Skåne finns kliniker i fyra städer; Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad.
Vill införa:
Fyra landsting vill införa sprututbytesprogram; Västra Götaland, Blekinge, Värmland och Jönköping. De inväntar svar från de kommuner där det är tänkt att klinikerna ska placeras.
I Västra Götaland är fem kommuner aktuella att få sprututbyteskliniker; Göteborg, Mölndal, Trollhättan, Borås och Skövde. Göteborg har tidigare sagt att de inte är intresserade. Men nya förfrågningar skickades ut till de berörda kommunerna så sent som i mars 2015.
För diskussioner:
Fyra landsting har sprututbytesprogram på dagordningen; Gotland, Södermanland, Uppsala och Västerbotten.
Uppsala har kommit längst i sina planer. Där ska ett slutgiltigt beslut fattas av landstingsfullmäktige senare i april. Uppsala kommun har redan sagt ja till att införa en klinik i kommunen.