Annie Lööf (C) om unga nyanlända i Agenda. Foto: SVT

Lööf stänger inte dörren till förslag om andra möjlighet för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge ensamkommande som fått vänta länge på beslut en andra möjlighet att stanna genom att gå färdigt gymnasiet, och hoppas på stöd från Centerpartiet.

– Vi ska titta på förslaget, det är inget förslag jag vill ta lättvindigt, säger partiledare Annie Lööf i SVT:s Agenda.

Det var i slutet av november som de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, meddelade att man kommit överens om att ge ensamkommande unga, som kom till Sverige under 2015 och som fått avslag på sin asylansökan och fått vänta mer än 15 månader på beslut från Migrationsverket, en andra möjlighet i form av ett tillfälligt uppehållstillstånd om de studerar på gymnasiet.

I veckan som gick kom så lagförslaget från regeringen, men för att det ska gå igenom i riksdagen behöver regeringen stöd av minst ett till parti, förutom Vänsterpartiet. Det parti som regeringen sätter sin förhoppning till är Centerpartiet som länge värnat om den här gruppen.

– Vi ska titta på förslaget, det är inget förslag jag vill ta lättvindigt. Det är oerhört komplicerat, för vissa handlar det om liv eller död. Det här tar vi seriöst, det är inget vi gör med vänsterhanden, säger Annie Lööf i SVT:s Agenda.

Tusentals har fått åldern uppskriven

I det utkast till lagrådsremiss som justitiedepartementet skickat ut på remiss uppskattas att upptill 9.000 ensamkommande kan omfattas av lagförslaget. Enligt siffror från Migrationsverket så har drygt 7.000 av dessa 9.000 fått sin ålder uppskriven, det vill säga att de har bedömts vara 18 år eller äldre när beslutet fattats.

Du har tidigare sagt att de som uppenbart ljugit om sin ålder inte bör få stanna. Nu har en klar majoritet – 7.000 av 9.000 – fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket. Ska de få stanna?

– Åldern har blivit uppskriven, men man har inte uppenbart ljugit om sin ålder.

Hur vet du det?

– Jag kan inte svara på den frågan. Jag är politiker, inte rättsmedicinalare, jag är här för att ordna en så rättssäker lagstiftning som möjligt, som gör en framtid för dessa ungdomar så bra som möjligt. Har man jobb och försörjning ska man få stanna, men också om man studerar. Det är dock viktigt att lagförslaget från regeringen inte har hål eller brister, utan fylls av gediget innehåll.

Se hela intervjun i Agenda söndag 4 februari kl 21.15 i SVT2 eller i SVT Play.

Fakta: Asylärenden

  • Antalet avslag av asylärenden för ensamkommande barn som sökt asyl under perioden 1 januari 2015 – 24 november 2015 uppgick i november 2017 till 11.530 enligt Migrationsverkets siffror.
  • Av dessa var 2.143 ensamkommande barn under 18 år som inte ansågs ha tillräckliga asylskäl för att få stanna. Av de resterande 9.387 har 7.030 blivit åldersuppskrivna och fått avslag på sin asylansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.