• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Antalet vapenbeslag ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

I fjol beslagtogs 1 300 illegala vapen i Sverige. Det är en ökning med cirka hundra vapen jämfört med föregående år, skriver Nerikes Allehanda. Samtidigt blir gängskjutningarna allt mer hänsynslösa.

Vapnen är av alla typer, revolvrar, automatkarbiner, pistoler, kulgevär och kulsprutor.

– Det har skett en viss ökning genom åren, säger Torstein Norman, chef vid polisens Nationella operativa avdelning till tidningen.

Statistik har saknats

Underrättelsetjänsten jobbar bland annat med att stoppa införseln av illegala vapen i Sverige och med att beslagta de olagliga vapen som finns i landet. Man har tidigare inte haft någon riktig statistik över beslag av illegala vapen och vapnens eventuella kopplingar till kriminella gäng. Polisen vet ofta inte i vilket sammanhang vapnen faktiskt har använts.

– Det är där problemet ligger. Vi har ingen brottskod som vi kan koppla till just skjutningar mellan kriminella gäng. Men vi jobbar på det, säger Torstein Norman.

Lätt att smuggla

Troligtvis införs flest vapen i Sverige genom smuggling landsvägen. Vapnen kommer från olika delar av Europa. Öppna gränser gör det lättare för smugglarna att frakta vapnen över landsgränserna, menar Torstein Norman.

– Men det är svårt att upptäcka alla. Kontrollerna är begränsade och tyvärr slinker vapen emellan, säger han.

Torstein Norman menar också att skjutningarna i kriminella kretsar har ändrat karaktär.

– Det sker på ett mer hänsynslöst sätt än tidigare. Man drar sig inte för att skjuta i offentliga miljöer och tar ingen hänsyn till allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.