Man ska inte lägga alla aktier i samma korg. Sådana råd står på Unga aktiesparares hemsida, och ges av alla investeringsrådgivare.
Men AP-fondernas samägda riskkapitalbolag ”4 to 1 investment” som bildades 2021 gjorde motsatsen. 2021 satsade man 4 miljarder – bara på Northvolt. 2022 satsade man ytterligare nära 2 miljarder – återigen bara på Northvolt.
Förlusten är 1,5 miljarder för var och en av fonderna
De statliga AP-fonderna förvaltar de pengar som ska bli våra pensioner och idag publicerar andra AP-fonden sin årsrapport där värdet på innehavet nu är bokfört till noll. Förlusten landar på cirka 1, 5 miljarder kronor för var och en av de fyra AP-fonderna som investerat – totalt landar förlusten på nära 6 miljarder kronor.
Sara Christensen på första AP-fonden bekräftar för SVT att placeringar i onoterade bolag ofta innebär större risk, men också möjlighet till större avkastning. Flera AP-fonder redovisar att över 10 års tid har placeringarna i onoterade bolag generellt gett något bättre avkastning än vanliga aktier.
Även om den pågående rekonstruktionsprocessen i USA under Chapter 11 skulle kunna rädda Northvolt för framtiden, så är det tämligen klart att de gamla aktieägarna har förlorat det allra mesta av det de investerat.
Har utvecklats bra i helhet
Andra storägare i Northvolt – som Volkswagen och Goldman & Sachs skrev redan i höstas ner värdet på sina Northvoltaktier till noll.
På helheten har ändå AP-fonderna utvecklats väldigt väl. Andra AP-fonden redovisar en vinst för 2024 på 35 miljarder – inklusive förlusten i Northvolt, det motsvarar en värdeökning på 8,2 procent.
SVT har i flera månaders tid försökt få intervjua vd:arna för de fyra statliga AP-fonderna, samt Jenny Askfeldt Ruud som är styrelseordförande i ”4 to 1 Investment”. Svaret idag liksom tidigare är nej.
De statliga AP-fonderna
AP-fonderna är statliga fonder som förvaltar svenskarnas framtida pensioner.
Deras uppdrag är att förvalta kapital så det gör största möjliga nytta för pensionssystemet. Man skall skapa ”hög avkastning till låg risknivå”.
Fonderna tillhör de allra största kapitalplacerarna i Sverige. Första till fjärde AP-fonden förvaltar idag tillsammans cirka 2 000 miljarder. Man placerar pengar även i fastigheter och räntepapper, men framför allt aktier.
Uppdraget är att förvalta på ett ”föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar” och lägga ”särskilt vikt vid att främja hållbar utveckling”, – utan att göra avkall på kravet på god avkastning.
Det kan betyda att man avstår från investeringar i bolag som anses ha stora risker på grund av problem, med miljö- eller social hållbarhet. Samt att man aktivt söker investeringar i verksamheter som man bedömer gynnas av en hållbar utveckling.
Andra AP-fonden har sedan 2009 en särskilt fond för ”hållbar infrastruktur”. Ett led i uppdraget att ”främja hållbar utveckling”. Den fonden har i genomsnitt gett hela 9 procent årlig avkastning, tills i år. På grund av Northvolt är resultatet 2024 istället minus 3 procent.
Förvaltat kapital:
Första AP fonden: 476 miljarder kronor*
Andra – AP-fonden: 459 miljarder kronor**
Tredje AP-fonden: 534 miljarder kronor*
Fjärde AP-fonden: 533 miljarder kronor*
Källa: AP-fondernas rapporter och hemsidor, samt skriftliga svar till SVT.
*Senaste halvårsrapport 31/6 2024
** Senaste årsrapport 31/12 2024