Regeringskansliet Rosenbad i ett snöigt Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbete med Tidöavtalet kan belönas med högre lön

Publicerad

Regeringen vill höja lönen för tjänstemän som ”biträder” i genomförandet av Tidöavtalet, rapporterar Dagens Nyheter.

Patrik Hall är statsvetarprofessor på Malmö universitet och han anser att det ruckar på grundläggande principer.

– Vem har sanktionerat det här? säger han till DN.

Just nu pågår den årliga lönerevisionen för de 5 000 tjänstemännen på regeringskansliet. Lönesättningen är individuell och bara en bråkdel av tjänstemännen är politiskt tillsatta – de flesta är opolitiska och behåller sina jobb även om regeringen skulle bytas ut.

DN rapporterade på torsdagen att förvaltningschefens kansli har sänt ut ett direktiv till chefer på de olika departementen där det sägs hur översynen ska gå till. I direktivet framgår att personer som arbetar med att genomdriva innehållet i Tidöavtalet kommer att prioriteras.

Fackförbundet ST är överraskat av formuleringen då man under hösten gjort en överenskommelse med arbetsgivaren om hur löneprocessen ska gå till. I den fanns formuleringen om Tidöavtalet inte med, den ska ha lagts till i efterhand.

Patrik Hall är professor i statsvetenskap vid Malmö universitet och forskar om förändringar inom svensk offentlig förvaltning.

– Jag tror inte att de har tänkt till. När man läser detta blir man som statsvetare chockad. Vem har sanktionerat det här? Är det statsministern eller någon annan minister är det riktigt allvarligt. Om det inte är det kanske det är något slags olycksfall i arbetet, säger han till DN.

Fakta: Ur Regeringskansliets lönedirektiv

”… arbetsgivaren avser i detta uppmärksamma skickliga medarbetare som arbetar inom delar av Regeringskansliet där kompetensförsörjningen bedöms som särskilt viktig för att uppnå verksamhetens mål och krav och för att biträda regeringen i genomförandet av sina politiks prioriteringar som de kommer till uttryck i regeringsförklaringen och i Tidöavtalet.”

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.