Foto: TT

Arbetslöshet bidragande orsak till vart femte självmord

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot vart femte självmord kan vara delvis triggat av arbetslöshet, ett mönster som går igen i stora delar av världen. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Lancet.

Det har sedan tidigare varit känt att det finns samband mellan arbetslöshet och självmord, men när forskare nu studerat arbetslöshets- och självmordsstatistik från 63 länder så visar det sig att ungefär vart femte självmord kan kopplas till arbetslöshet.

I reda tal handlar det om 45.000 av de 233.000 självmord per år som registrerats i de studerade länderna under perioden 2000-2011. De 63 länderna återfinns i framför allt Nord- och Sydamerika samt Europa, men även länder som Georgien, Singapore och Sydafrika ingår i studien.

– Det är intressant att se att man kan knyta så mycket som 20 procent av självmorden till arbetslöshet, eller snarare den processen som sker före en arbetslöshet, säger Per-Olof Östergren, professor i socialmedicin vid Lunds universitet.

Oro för jobbet och ökad arbetsbelastning

Studien, som publiceras i tidskriften the Lancet Psychiatry, pekar också på att självmorden ökar ungefär ett halvår innan arbetslösheten ökar. Det här förklaras med att många i neddragningstider upplever en ökad arbetsbelastning i kombination med oro för att förlora jobbet. 

– Det finns tidigare forskning där man diskuterat hur långt efter arbetslösheten som blir psykiskt påverkad och sjuk och det här var ju en nyhet att det här infaller före, det är alltså processen innan som verkar ha den största effekten, när man blir osäker där man ser att företaget går dåligt, där det börjar gå rykten etcetera, säger Per-Olof Östergren.

Forskarna bakom studien föreslår därför att kunskaperna kring hur man kan förhindra självmord bör öka hos de yrkesgrupper som arbetar med människor som riskerar att förlora arbetet.

Viktigt med stöd och åtgärder

– Det är viktigt att resultaten i studien sprids allmänt så att man kan erbjuda hjälp och stöd till människor som riskerar arbetslöshet, att det exempelvis finns företagshälsovård. Men det är också viktigt att tänka på när det gäller arbetsmarknadspolitiken, att man har aktiva åtgärder så att människor inte uppfattar det som en katastrof att riskera att bli arbetslös, säger professorn i socialmedicin.  

Per-Olof Östergren lyfter också fram ett annat fynd i studien.

–En viktig sak är att i ett land med låg arbetslöshet så slog effekten till mycket mer. Det kan ha att göra med att vid låg arbetslöshet så är normen starkare att man ska ha ett arbete för att försörja sig. Skräcken för stigmatisering om man blir utan arbete och inte kan försörja sin familj är också större.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.