Se Richard Holmgren och hans expedition återupprepa den ödesdigra övernattningen vid Djatlovpasset. Foto: SVT/Mysteriet vid Djatlovpasset

Arkeologen: Därför dog de i den mytomspunna expeditionen

Uppdaterad
Publicerad

1959 omkom nio personer i Djatlovexpeditionen under oklara omständigheter. Händelsen har sedan dess blivit mytomspunnen. Här är bilderna från när arkeologen Richard Holmgren 60 år senare återupprepade deras övernattning för att undersöka vad som hände.

Djatlovexpeditionen har namngetts efter sin ledare Igor Djatlov och bestod av nio erfarna skidåkare som skulle ta sig till berget Otorten, i Uralbergen under vintern 1959.

Under expeditionen försvann de och hittades senare döda vid den plats som nu heter Djatlovpasset. En sida i deras tält var uppskuren, det fanns spår av bara fötter i snön och svårförklarliga skador på kropparna. En saknade till exempel läppar och tunga. 

Sedan dess har många försökt förstå vad som egentligen hände. Snömannen, KGB och ufon har alla spridits som möjliga förklaringar. Ryssland presenterade 2020 en rapport som anger att expeditionen råkade ut för en lavin. Den förklaringen har dock ifrågasatts, bland annat i en ny rapport som DN rapporterade om under den gångna veckan.

Återupprepade övernattningen

Dokumentären Mysteriet vid Djatlovpasset skildrar hur arkeologen Richard Holmgren och hans expedition övernattade på samma ställe som Djatlovexpeditionen försvann på, 60 år efter händelsen.

Han har en annan teori om vad som hände. Den baseras på en liknande olycka i svenska Anarisfjällen 1978. Där frös åtta svenska skidåkare ihjäl och en skadades svårt efter att ha överraskats av ett väderfenomen som kallas katabatiska vindar.

Meteorologen: Kan uppnå orkanstyrka

Fenomenet uppkommer när kall luft över en glaciär eller en bergskedja strömmar ner över lägre liggande områden.  

– Eftersom den avkylda luften har högre densitet än den omgivande atmosfären kan fallvindarna accelereras till storm- eller orkanstyrka, förklarar Deana Bajic, meteorolog på SVT.  

Richard Holmgren tror att samma väderfenomen drabbade Djatlovexpeditionen och att de fick lämna sitt tält mitt i natten på grund av de starka vindarna. De skar sig ut i panik och hade inte tid att klä på sig. Skadorna tror han kan ha orsakats av till exempel snötyngd och under sökinsatsen, då stavar stöttes ner i snödjupet.

Se hela dokumentären Mysteriet vid Djatlovpasset om Richard Holmgrens expedition på SVT Play eller på torsdag den 4 februari klockan 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.