Maria Eriksson ska under ett år leva enbart genom att dela, byta och hyra. Foto: SVT

Att dela med sig har blivit Marias liv

Uppdaterad
Publicerad

Under ett år ska Maria Eriksson leva enbart genom delningsekonomi. Det innebär att samåka i stället för att ta tåget, att sova på en madrass på golvet medan de bägge sovrummen är uthyrda. Och när som helst kan det dyka upp en främling som vill låna hennes toalett.

Hennes gamla jobb kändes inte längre roligt och dessutom var hennes lägenhet för stor. Då bestämde sig Maria Eriksson för att testa ett helt nytt liv: Att så gott det går leva och överleva enbart genom delningsekonomi.

– Ena dagen kommer det en koreansk familj som livar upp hela lägenheten. Nästa dag kommer det två akrobater som bor här och försöker lära mig stå på händer. Det händer saker hela tiden och det är väldigt mycket positiv energi från alla de här människorna, säger Maria när SVT:s utrikesprogram Friktion träffar henne.

Friktion

En helt ny livsstil

I sin nya vardag samåker Maria Eriksson i stället för att ta tåget. Hon hyr ut sina cyklar och de två sovrummen i sin lägenhet. Hon utför tjänster som att vara hundvakt eller guida turister i Uppsala. Genom appen Airdine anordnar hon middagar hemma hos sig mot en kostnad klart mindre än ett restaurangbesök. Och så delar hon saker med andra: lånar ut glassmaskinen och borren. I grannkvarteret lånar hon själv en sticksåg – hon har tänkt bygga om garderoben i hallen.

– Vissa av de här tjänsterna gör du mot betalning, att du ger någon pengar för att få bo hemma hos dem eller få låna någon sak. Andra tjänster är det ingen betalning för, eller mer en bytesekonomi där du får tid eller någon annan sak tillbaka.

Hyr ut sin toalett

Det senaste tillskottet i Maria Erikssons delningsekonomi är att lägga upp sin toalett för uthyring i appen Airpnp. Nu kan vem som helst använda den till en kostnad av en euro. Än så länge är hon en av två privatpersoner i hela Sverige som hyr ut sin toalett genom appen. Frågan är hur det kommer kännas när en främling plötsligt dyker in för att låna den.

– Jag tänker att det blir ett lite speciellt möte när den här personen kommer, och jag vet att den är här för att låna min toalett. Men ja, det blir ju spännande, säger Maria Eriksson men kan inte helt hålla sig för skratt.

– Det är utbud och efterfrågan som matchas. Jag har en underutnyttjad toalett och någon behöver en toalett – det är perfekt.

Vinsten inte bara ekonomisk

Allt fler väljer tjänster och varor baserade på delningsekonomi – företag som Uber och Airbnb växer snabbt. Maria Eriksson tror att det ligger flera olika motiv bakom människors ökande intresse. För vissa är det miljöaspekten som lockar, att man utnyttjar befintliga resurser bättre genom att dela dem med andra. Det finns också en ekonomisk vinning, i och med att det är billigare att låna grejer i stället för att köpa dem nya. För Maria Eriksson är den största drivkraften det sociala utbytet.

– En av anledningarna till att jag ville göra det här är att jag själv uppfattar att jag är lite reserverad när jag träffar nya människor, inte så social och utåtriktad som jag skulle vilja vara.

Det mesta går att dela

När SVT:s Friktion träffar Maria Eriksson har en tredjedel av hennes årslånga projekt gått. Just nu går hon runt ekonomiskt, men det läggs inga pengar på hög direkt. Blir det något överskott så skattar hon genom sin firma. Flera av sakerna hon gör, som att hyra ut sin toalett, ser Maria mest som en kul grej. Hon tror inte att hon kommer tjäna så mycket pengar på det.

Finns det inga gränser för vad man kan dela med andra?

– Nej, det verkar ju inte så. Det går ju att hitta på hur tokiga saker som helst. Sen är det ju upp till en själv att avgöra om man tycker att det är rimligt att dela eller inte.

Här kan du se alla avsnitt av Friktion!

Om Friktion

I SVT:s utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen 24 maj handlar Friktion om delningsekonomi. Tjänster som Uber och Airbnb lockar många, men väcker frågor. Är delningsekonomin en kassako för var och en – eller kapitalister i ny skepnad?

Marias delningsekonomi

  • Hyra ett sovrum: 351 kronor per natt
  • Göra ett toalettbesök: 10 kronor
  • Äta middag hos Maria: 120 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet