Foto: TT

Bättre kameror ska fälla fartsyndare

Uppdaterad
Publicerad

Fler fartkameror kommer snart sättas upp längs de svenska vägarna. De nya kamerorna ger dessutom bättre bilder, vilket gör det lättare att fälla dem som kör för fort.

Varje år fälls 60.000 personer för fortkörning via fartkameror, men bara en tredjedel av de bilder som tas duger till att fälla någon. Nu ska 400 av de gamla kamerorna bytas ut mot nya som tar bilder av högre kvalitet. Dessutom ska ytterligare 200 kameror sättas upp.

– Folk har respekt för hastighetskamerorna. Om vi placerar dem där hastigheten är hög och får ner hastigheten, då vet vi att vi räddar liv, säger Eva Lundberg, nationell samordnare på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Totalt 1300 fartkameror

Enligt Trafikverket räddas uppemot 25 liv tack vare kamerorna och senare i år kommer det totalt finnas 1300 fartkameror uppsatta.

– Meningen är inte att bötfälla trafikanter. Vi varnar också för fartkameror så att bilister ska kunna sänka hastigheten, säger Eva Lundberg.

De nya kamerorna kostar hundratals miljoner kronor men trots den bättre tekniken kommer inte alla fartsyndare att fällas. Om någon till exempel fäller upp solskyddet eller använder mask går det att undgå böter. Anledningen är att det fortfarande måste bevisas vem som kört fordonet.

”Bygg om vägar istället”

På Motormännen är man inte bara positiv till fler fartkameror

– Vi anser att vi måste ha fartkameror, men det får inte ersätta ombyggnaden av trafikfarliga vägar. Vi anser att man måste satsa mer pengar på infrastrukturen och bygga om de vägar som är farliga, säger Mikael Högskoog, pressansvarig hos Motormännen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.