• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Beredskapspolisen kan återinföras

Uppdaterad
Publicerad

Beredskapspolisen kan vara på väg tillbaka – för att hjälpa polisen med flyktingsituationen. Frågan utreds på regeringskansliet.

Men ministern vill inte ha tillbaka den gamla formen.

Beredskapspolisen var en del av totalförsvaret och bestod av civilpliktiga som skulle hjälpa polisen vid särskilda händelser, men avskaffades 2012.

Frågan om att återinföra den har väckts flera gånger i riksdagen, senast för att polisen ska få hjälp med flyktingsituationen och attentaten mot asylboenden.

Sverige inför gränskontroller

Nu efterlyser Beredskapspolisföreningen före detta beredskapspoliser ”som på kort varsel kan tänka sig att rycka in i tjänst” och på måndagen var företrädare för föreningen på möte med tjänstemän på justitiedepartementet.

”Inte på väg”

Men enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) betyder det inte att beredskapspolisen är på väg att återinföras.

– Däremot pågår det en diskussion om man ska stödja polisen i olika situationer, och i så fall på vilket sätt, säger Anders Ygeman.

Men Beredskapspolisföreningen anser att behovet finns redan i dag.

– Det skulle behövas beredskapspolis redan nu med tanke på vad som sker, säger föreningens ordförande Mikael Juul Sörensen.

Beslut dröjer

Men enligt inrikesministern ligger ett eventuellt beslut långt bort i tiden.

– Skälet till att beredskapspolisen avvecklades var att den inte användes. Om man skulle införa något sådant måste man tänka efter rejält så att det man inför kan användas och faktiskt ge nytta. Det finns ingen mening med att återinföra det som inte användes, säger Anders Ygeman.

Fakta: Fem veckors utbildning

1986 byggdes en organisation med namnet Beredskapspolisen upp med uppgifter inom civilförsvaret. 1996 beslutade riksdagen att utöka beredskapspolisorganisationen med en särskild beredskapspolis. Denna skulle ha bättre utbildning och utrustning än den tidigare och även kunna användas till polisiära uppgifter i fredstid.

Ett tillfälle då beredskapspoliser använts var efter stormen Gudrun.

Utbildningen till beredskapspolis omfattade fem veckors intensiv grundutbildning i specifika polisiära uppgifter. För utbildningen ansvarade Polishögskolan.

Tidigare krävdes genomförd värnplikt med goda vitsord för att kunna bli antagen som beredskapspolis. Detta krav togs dock bort och i stället ökades grundutbildningens längd.

2012 valde dåvarande regeringen, på Rikspolisstyrelsens uppmaning, att lägga beredskapspolisorganisationen på is, bland annat av kostnadsskäl.

Källa: Beredskapspolisföreningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet