I dag presenterade Moderaterna som sista oppositionsparti sin skuggbudget, det vill säga partiets alternativ till regeringens vårbudget.
Moderaterna fortsätter som väntat sin förflyttning i en mer restriktiv riktning när det gäller bidrag och sociala ersättningar. Samtidigt föreslår partiet omfattande skattesänkningar. Förhoppningen är att väljarna ska vända tillbaka när partiet återigen lyfter en av sina gamla hjärtefrågor.
LÄS MER: M satsar på skattereformer
Enkla jobb
När det gäller jobbpolitiken finns flera gemensamma drag i allianspartiernas förslag. Genom skatteavdrag eller skattesänkningar och så kallade enkla jobb ska fler lågutbildade och nyanlända kunna få jobb.
Bakgrunden är att en allt större del av de arbetslösa är utrikesfödda med låg eller ingen utbildning. Tanken är att enkla jobb med lägre lön ska vara en väg in på arbetsmarknaden för dem som riskerar att hamna i långvarigt bidragsberoende. Men Socialdemokraterna säger nej till särskilda jobb med lägre lön. Partiet vill i stället ha stora utbildningssatsningar i kombination med fler offentliga jobb för dem som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Miljarder till sjukvården
En annan fråga som är på väg att bli en tung valfråga är sjukvården. Bakgrunden är minskat folkligt förtroende för sjukvården, växande vårdköer och akut personalbrist med stängda vårdplatser som följd.
LÄS MER: C lägger en miljard på vården
Flera borgerliga partier, bland annat Centerpartiet och Kristdemokraterna, föreslår i sina skuggbudgetar miljardtillskott till sjukvården. Häromdagen meddelade också SD-ledaren Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna ska bli det nya sjukvårdspartiet. Samtidigt presenterade partiet omfattande satsningar på vården.
LÄS MER: SD vill bli nytt sjukvårdsparti
Socialdemokraterna, rädda att hamna på efterkälken, lanserade på första maj en egen ”patientmiljard” för att få bättre sjukvård. Moderaterna däremot hade inga konkreta satsningar i sitt budgetförslag i dag, men utlovade sådana i den kommande höstbudgeten.
Därmed är det upplagt för ”anslagsbingo” också om sjukvården, även om det i dessa dagar kan vara lätt att glömma att sjukvården i huvudsak finansieras av landstingen.
LÄS MER: S: En miljard för snabbare vård
Förslag haglar om polisen
Partiernas agerande den senaste tiden om sjukvården påminner lite om utvecklingen i en annan fråga som är viktig för väljarna, den som handlar om lag och ordning.
Här har partierna den senaste tiden presenterat en rad förslag för att skärpa straffen. Samtidigt har utspelen haglat om krav på fler poliser och högre polislöner. Allianspartierna vill alla satsa mer pengar på polisen, precis som regeringen, och de är också överens om att polislönerna ska höjas, även om de konkreta förslagen här skiljer sig åt.
Slutet för alliansen
Då lär det bli svårare när det gäller migrationspolitiken, där Centerpartiet och Moderaterna i dag intar helt olika ståndpunkter. Oenigheten här behöver dock inte hanteras förrän nästa år, inför valrörelsen.
För att manifestera enighet har Alliansen andra, mer akuta problem. Det handlar om regeringens aviserade skattehöjningar, bland annat höjda marginalskatter för många löntagare, om höjd skatt för småföretagare och en ny flygskatt.
Allianspartierna har riktat stenhård kritik mot dessa förslag och lovat att försöka stoppa dem. Hittills är man dock inte överens hur det ska gå till.
Med tanke på det höga tonläget i partiledarnas kritik mot dessa skattehöjningar och att Sverigedemokraterna redan utlovat sitt stöd för Alliansen är det otänkbart att partiledarna nu slår till reträtt. Det skulle inte bara utlösa en intern svekdebatt i partierna, det skulle sannolikt också vara slutet för Alliansen.