Efter att smittläget förvärrats i Sverige väljer nu regeringen att förlänga de coronarestriktioner som redan råder. I stället för den 11 april kan lättnader som tidigast ske den 3 maj, förutsatt att smittspridningen minskat. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven efter att Folkhälsomyndigheten under måndagen skickade en hemställan till regeringen om att skjuta på datumet.
– Håll i, håll ut, läget är allvarligt. Jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning. Det innebär en begränsad och ovanligt påskfirande även i år, det får inte ske stora firanden, säger Stefan Löfven.
Begränsade öppettider för restauranger och barer kvarstår
Beskedet innebär att förbudet för restauranger och kaféer att ha öppet efter klockan 20:30 förlängs och maxantalet på högst fyra personer per bord kvarstår. Även föreskriften om att det aldrig får vara mer än 500 personer i till exempel varuhus och stora affärer förlängs.
– För att få normal vardag igen så behöver smittspridningen minska rejält och belastningen på sjukvården minska, säger Löfven.
Kommunerna uppmanas att fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet för vuxna stängd till 18 april. Idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och unga är fortfarande tillåtet. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det finns inget utrymme för några lättnader alls i nuläget.
– Vi får rapporter från flera regioner i Sverige, de flesta regioner, att sjukvården har ett utsatt läge just nu, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Inga åskådare på evenemang
Några lättnader i deltagartaken för olika typer av kultur-, nöjes- och sportarrangemang blir det heller inte. Även där flyttas datumet fram till som tidigast den 3 maj.
– Vi hade för avsikt att införa nya deltagartak den 11 april, men det behöver skjutas fram en tid på grund av smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Ordföranden i Riksidrottsförbundet Björn Eriksson köper beslutet, men riktar samtidigt kritik mot regeringen.
– Det man inte kan tugga i sig är att man tagit bort ersättningen för idrott som innebär att det inte kommer ut en krona från 1 mars, nu när vi ska fortsätta bära bördor en viss tid framåt, säger Eriksson.