Dataintrång kan bli mycket kännbara och kostsamma för myndigheter Foto: TT

Hårt drabbade myndigheter uppmanas att aldrig betala

Uppdaterad
Publicerad

Minst 81 statliga myndigheter har drabbats av utpressningsvirus de senaste åren. Konkurrensverket fick över 400.000 filer låsta. Men hur stora problem utpressarna än skapar är det tydliga beskedet från MSB: ”Betala inte.”

SVT:s granskning visar att svenska myndigheter är hårt drabbade av utpressningsvirus som låser datorer och kräver offren på pengar. I en enkät uppger 81 statliga myndigheter att de sedan 2015 infekterats av utpressningsvirus en eller flera gånger.

Bland dem finns Försvarets radioanstalt, Konkurrensverket och Socialstyrelsen.

Digital utpressning

”En internetdator blev obrukbar under en kortare tid. Men vi går inte in på detaljer om vårt säkerhetsarbete” svarar Fredrik Wallin, talesperson för Försvarets radioanstalt, i enkäten.

Utgör stort hot mot verksamheten

Flera av myndigheterna som svarat på enkäten anser att attackerna med utpressningsvirus utgör ett stor hot mot verksamheten.

Skadorna varierar, men det vanliga är att de myndigheter som infekterats tvingas ägna tid åt att återskapa systemen från säkerhetskopior. Vilket kan vara både tidskrävande och svårt.

Både MSB och polis avråder myndigheter från att betala utpressarna. Rikard Jermsten, generaldirektör på drabbade Konkurrensverket instämmer. ”Betalar man utpressarna så främjas den här verksamheten”.

– Det var ett stort antal filer som låstes, över 400.000, vi fick stänga ned servern som de här filerna låg på och vårt intranät var stängt under två dagars tid, säger generaldirektören för Konkurrensverket, Rikard Jermsten, till SVT Nyheter.

Måste överföra pengar

Attackerna går till så att den som drabbas får datorer och servrar krypterade. För att återfå filerna direkt måste offret överföra en summa på mellan 4.000 och 6.000 svenska kronor till utpressarna.

Men även om det inte handlar om mycket pengar avråder polisen starkt från att betala eftersom det gynnar organiserad brottslighet som bygger sin verksamhet på små och snabba betalningar från offer över hela världen.

”Anmäl till polisen”

Även från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är beskedet tydligt: Svenska myndigheter ska aldrig betala om de utsätts för utpressningsvirus.

– Man ska inte betala, för att det gynnar förövarna. Det ska anmälas till polisen, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef på för MSB:s avdelning för cybersäkerhet.

Lyckades återställa alla filer

På Konkurrensverket kunde man till slut återställa alla filer genom säkerhetskopior, men enligt generaldirektör Rikard Jermsten var det hela tiden uteslutet att använda skattepengar för att betala lösensumman.

– Betalar man utpressarna så främjas den här verksamheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet