• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Liberalernas ledare Jan Björklund (L) har lämnat in en KU-anmälan om petningen av generalmajor Anders Brännström. Foto: SVT (arkivbild)/TT

Björklund (L) KU-anmäler Hultqvist (S) om petningen av Brännström

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas ledare Jan Björklund lämnade i dag in sin KU-anmälan mot försvarsminister Peter Hultqvist, där han vill ha utrett om politiska påtryckningar ligger bakom att generalmajor Anders Brännström fått sparken.

”Brännströms uttalanden är besvärande för regeringen”, skriver Björklund.

I fredags meddelande ÖB Micael Bydén att Anders Brännström inte kommer att få fortsätta som chef Försvarshögkvarteres totalförsvarsavdelning.

Enligt Brännström själv beror petningen på uttalanden i media där han har påtalat brister inom Försvarsmakten.

Jan Björklund twittrade i lördags att han ”anar politiska påtryckningar bakom detta”.

Foto: SVT/Skärmdump

– Det är helt fel. Det är ett grundlöst påstående som Björklund borde ta tillbaka, sade Hultqvist till TT.

Försvarsministern ville att Björklund skulle ta tillbaka sina antydningar men i stället KU-anmälde Björklund regeringen och Hultqvist.

I sin KU-anmälan tar Jan Björklund upp två artiklar – en debattartikel i Svenska Dagbladet den 22 januari och en nyhetsartikel i Dagens Nyheter den 14 januari – där Brännström uttalat sig om brister i det svenska försvaret.

I debattartikeln tog Anders Brännström bland annat upp det som statsminister Stefan Löfven sade på Folk och Försvar i Sälen om att regeringen bedömer att ett enskilt militärt angrepp mot Sverige är osannolikt. Brännström och hans medförfattare skrev att ”uttalandet tolkas som ett försök att tona ner allvaret i situationen”.

”Brännströms analys avviker från statsministerns”

”Brännströms uttalanden är besvärande för regeringen. Det är svårt att förstå att Försvarsmakten i sig skulle vara särskilt besvärat av dessa uttalanden. Brännströms analys av krigsrisken överensstämmer med försvarsberedningens analys, men avviker från statsministerns och utrikesminister Margot Wallströms uttalanden”, skriver Jan Björklund.

Björklund menar i sin KU-anmälan också att Brännströms uttalanden om försvarets kapacitet inte avslöjar några hemligheter ”utan är exakt var både nuvarande som tidigare ÖB sagt”.

Björklund framhåller att befattningen som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning tillsätts av ÖB och inte av regeringen.

Vill granska regeringens medverkan till beslutet

”De sammantagna omständigheter som ovan redovisas gör dock att frågan måste ställas om det från regeringsnivå kommit signaler om att Brännström inte var politiskt önskvärd på posten”, skriver Björklund.

Han skriver att KU:s granskning bör avse ”om regeringen eller Försvarsdepartementet direkt eller indirekt medverkat till beslutet att lyfta bort Brännström från den befattning han tidigare utsetts till”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.