– Det är ju ursinne och sorgsenhet. Ursinne över att en sådan futil sak som fotbollsmatcher kan leda till att människor blir ihjälslagna. Det är ofattbart, säger Björn Eriksson till SVT.
Björn Eriksson har bland annat föreslagit bland annat en skärpning av det tillträdesförbud som möjliggör portförbjudning av huliganer, samt ett maskeringsförbud på idrottsarenorna.
– Det är egentligen fel att kalla det här idrottsvåld, det är legaliserad misshandel på allmän plats och förskjutningen av våldet från idrottarenan ut på stan är en av de allvarligaste historierna, för det förvandlar våldet till ett problem för hela samhället.
När du utredde idrottsvåldet – såg du det här framför dig?
– Ja tyvärr, eftersom den här våldsanvändningen fortsätter så talar ju matematiska skäl för att det här kan inträffa. Slår man flaskor i huvudet på folk så förr eller senare så har någon slagit för hårt.
Bara ett enda av de förslag som Björn Eriksson lade fram i sin rapport har genomförts, nämligen förlängningen av tillträdesförbud till arenor från ett år till tre.
Känner du att regeringen tog din rapport om idrottsvåldet på allvar?
– Jag tror att de tog den på allvar, men jag kan väl tycka så här två år efteråt att det är synd att de lagförslag jag la fram inte genomfördes fullt ut. Jag vet ju att man menar att många av de tekniska lösningarna kunde göras bättre, men jag tror att man måste använda de instrument som jag föreslog ju förr ju bättre.
– Jag tror att man polisiärt måste trappa upp det hela, kanske än mer se det som en allvarlig brottslighet. Jag tror att polisen måste punktmarkera och plocka bort en del av de lössen som är drivande i den här verksamheten och då handlar det om hederligt gammaldags polisarbete.
Du tycker att polisen inte tar det på allvar?
– Jag är rädd för att man kanske tror att trots allt det är av mindre dignitet än när vi talar om motorcykelgäng och andra gäng. Det handlar om cirka 600-650 personer och vi måste nog plocka bort några av de riktiga ledarna.