Björn Olsen: Sverige bör införa testplikt

Uppdaterad
Publicerad

Testplikt, snarare än rekommendationer, bör gälla för personer som reser in i Sverige från utlandet. Det säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, i Aktuellt.

Folkhälsomyndigheten har infört nya rekommendationer för att begränsa spridningen av den nya virusvarianten omikron.

Alla som under de sju senaste dagarna har vistats i ett land utanför Norden uppmanas att testa sig så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige. Björn Olsen är dock kritisk till vad han menar är för milda krav från Folkhälsomyndigheten.

– Just ordet rekommendation är inte juridiskt bindande på något sätt, säger han.

”Sätta ner foten”

I stället för uppmaningar om testning borde man införa testplikt, resonerar Olsen. Han menar att en ökad smittspridning återigen riskerar att sätta högt tryck på sjukvården. Dessutom finns en stor osäkerhet kring den nya omikronvarianten.

– Då ligger det i samhällets intresse att sätta ner foten och säga att det här är ett så pass allvarligt hot att vi skall testa de personer som kommer in och de som uppvisar symtom, säger han.

”Praktiskt problem”

Ali Mirazimi, virusforskare och adjungerad professor vid Karolinska Institutet samt sakkunnig vid Folkhälsomyndigheten, tycker däremot inte att testplikt är rätt väg att gå.

– Om man ska tvinga folk att testa sig måste man även tvinga dem att stanna hemma. Vem ska göra det? Det blir ett praktiskt problem, säger Mirazimi som samtidigt påpekar att både testning och smittspårning är viktiga åtgärder.

Han tror att majoriteten av svenskarna kommer att agera i enlighet med myndighetens rekommendationer, även om de inte är juridiskt bindande.

– Sedan är det en del som inte kommer göra det men de är hur som helst svåra att kontrollera, säger han.

Se hela debatten i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.