Björn Söder (SD) kan väljas som ordförande för svenska delegationen i OSSE under torsdagen. Arkivbild. Foto: Tim Aro/TT

Björn Söder (SD) väntas bli ny ordförande vid svenska delegationen i OSSE

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Björn Söder kan väljas till ny ordförande för svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) under torsdagen, bekräftar han för GP.

Björn Söder bekräftar för GP på onsdagen att han, tidigare vice talman, vid klockan 12 på torsdagväntas utses till ordförande för den svenska delegationen i OSSE, något som Expo tidigare rapporterat om. Detta, menar han, är ett hedersuppdrag.

– Det är jätteroligt och hedervärt att få möjlighet att leda delegationens arbete. Jag har suttit i delegationen i åtta år så jag har lång erfarenhet av arbetet i OSSE:s parlamentariska församling. Det är ett fint förtroendeuppdrag som ska hanteras varsamt och med respekt, säger Söder till tidningen.

OSSE består av 57 länder i Europa, Centralasien och Nordamerika och har som uppdrag att stärka förtroende och samarbete mellan medlemsländerna i syfte att förebygga konflikter, men också att söka lösningar vid redan utvecklade stridigheter.

”Ingen avgörande skillnad”

Björn Söder säger att han som ordförande kommer att bibehålla Sveriges förhållningssätt i organisationen.

– Jag ser inte detta som något kontroversiellt överhuvudtaget och ser inte att det blir någon avgörande skillnad, säger han till GP och fortsätter:

– Det handlar om att hålla ihop delegationen. Varje enskild ledamot har inte något parti att förhålla sig till utan man är där och agerar som enskild ledamot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.