I en hög tall utanför Norrtälje har en örn blivit spetsad av en gren genom ena vingen. Anledningen är troligen att den tappat omdömesförmågan på grund av blyförgiftning. Kemikalierna leder ofta till att de hamnar i konstiga olyckor, säger Victor Persson Stockholms Vildfågelrehab som de senaste åren har tagit emot över 40 förgiftade örnar.
– De kan till exempel ha spetsat sig själva på en gren eller ha suttit på en väg i rusningstrafik tills de har blivit påkörda, säger Victor Persson.
Blyförgiftat kött lämnas kvar i skogen
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Naturhistoriska riksmuseet har länge kartlagt örnarna i Sverige. Orsaken till att de får i sig bly är antingen att de har ätit fåglar som blivit skadskjutna med blyhagel eller att de ätit slaktrester som jägare lämnat kvar i skogen när de skurit bort kött runt kulsåret.
Bly har förbjudits i andra produkter som bensin och färg men vad gäller ammunition har det varit en långdragen fråga. År 2002 fattades ett beslut om ett totalförbud, men det revs upp. År 2007 kom ett nytt beslut som bara gällde förbud i våtmarker och inom sportskytte.
Just nu avvaktar regeringen i väntan på ett förslag från den Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA.
Jägare vill ha mjuk övergång
På jägareförbundet ser man problemen som bly ställer till med i naturen och tror på ett förbud i framtiden men vill inte ha en skarp övergång.
– Vi har inte fullgoda alternativ till blyammunition inom alla jaktformer som vi behöver utföra. Vi går ut med så mycket information vi kan om det här problemet med örnarna. Utmaningen är att få jägarna att inte lämna jaktrester i skogen. Många börjar nu att gå över till annan ammunition där det finns likvärdiga alternativ, säger Daniel Ligné på jägareförbundet.
Skulle ett totalförbud mot blyammunition införas imorgon skulle det få negativa konsekvenser, menar han:
– Vi skulle få ganska många missnöjda jägare som inte skulle kunna använda sina vapen och som inte kan jaga på de sätt de är vana vid om vi införde ett totalförbud. Vi skulle antagligen få en nedgång i avskjutning av många arter.
Krampar och skriker
Både kungsörnar och havsörnar drabbas av förgiftningen eftersom båda är köttätare. De första sjukdomstecknen är försämrad syn- och omdömesförmåga. Därefter slutar mag- och tarmkanalen att fungera och de svälter så småningom ihjäl. De som kommer in till Stockholm Vildfågelrehab är ofta i väldigt dåligt skick.
– De krampar med benen, skriker och har svårt att andas. Det är ett otroligt lidande, det är hemskt att se, säger Victor Persson.