Enligt Bonnesens advokat Per E Samuelson blir rättegången hans klients chans till revansch att förklara vad som egentligen hände hösten 2018.
– Det samlade budskapet som min klient gick ut med 2018 och 2019 var sant och korrekt. Sen har ni journalister klippt och klistrat och det är ju er frihet men det kan hon inte ställas till svars för.
Han fortsätter.
– De citaten ni tagit ut är ju korrekta men hon kan inte stå till ansvar för era rubriker, kommentarer och bildsättningar. En intervju på tio minuter klipps ner till tre sekunder.
Efter granskningen fick Swedbank fyra miljarder kronor i sanktionsavgift för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker.
– Det betyder att den svenska Finansinspektionen ägnar sig åt en eftersyn. Det här hände 2020 när de löper med mediedrevet. Men mellan 2007 och 2018 riktade Finansinspektionen ingen anmärkning alls mot bankens verksamhet, säger han.
SVT publicerar nu hela intervjun med Birgitte Bonnesen från 2018. Se det tidigare opublicerade materialet här:
Svindleri och Marknadsmanipulation
Svindleri innebär att någon sprider vilseledande uppgift bland allmänheten för att påverka priset på en vara, värdepapper eller annan egendom. En vilseledande uppgift kan till exempel vara felaktig information om att en stor affär är klar eller att den ekonomiska situationen i ett företag är betydligt bättre än den i själva verket är. Detta för att påverka allmänheten eller investerare att satsa pengar i företaget. Brottet svindleri kan alltså begås om till exempel en styrelseledamot sprider vilseledande uppgift om ett företag för att locka till sig investerare som i sin tur blir lurade och gör en dålig affär.
Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt. Det kan till exempel gå till så att någon som redan har många aktier i ett företag vill att aktiekursen ska gå upp och därför köper ytterligare enstaka aktier vid ett stort antal tillfällen och lyckas höja aktiekursen lite varje gång.
Den som gör så kan dömas för brott, även om personen inte visste att det var brottsligt och inte ens har sålt några aktier.
Källa: Ekobrottsmyndigheten