Bostadsrättsföreningen sparade miljoner på att bli klimatsmarta

Publicerad

En tredjedel av EU:s utsläpp beräknas orsakas av byggnader, på grund av deras energianvändning. Unionen satsar därför stort på energieffektivisering av hus framöver.

I Falun finns en bostadsrättsförening som tycker att det är rätt väg att gå. De har sparat miljoner på att bland annat installera solpaneler på taken.

– Idag producerar vi själva 90 procent av vår energi under stora delar av året, säger ordföranden Jan Berg.

Bostadsrättsföreningen Promenadens tak i centrala Falun täcks numera av både solceller och solpaneler. I källaren ligger energicentralen, eller “spargrisen” som den kallas av styrelsen.

2002 inleddes arbetet med att energieffektivisera i föreningen, som består av 75 lägenheter byggda år 1969.

– Målet var att halvera vårt energiuttag. Vi började med att titta på solpaneler och på hela vårt system, säger Jan Berg.

En dramatisk förändring

I dag kommer föreningens el och värme främst från solcellerna och solpanelerna på taken. Värmen ur frånluften och avloppsvattnet återvinns. Allt kopplas till “spargrisen”, energicentralen i källaren med värmepumpar. I sista hand används fjärrvärme.

Föreningen har också bytt fönster och gjort ett traditionellt stambyte som fått ner vattenförbrukningen rejält.

– En annan dramatisk förändring skedde när medlemmarna fick börja betala sin elförbrukning själva, vilket tidigare var inkluderat i avgiften. Då minskade förbrukningen med 88 000 kilowattimmar per år, säger Jan Berg.

Han konstaterar att föreningen tack vare energieffektiviseringen fått bort ungefär en miljon kronor per år av de taxebundna kostnaderna. Målet att halvera energiuttaget är redan passerat.

– Vi har minskat uttaget av köpt energi från 222 kilowattimmar per kvadratmeter till strax under 50 kilowattimmar, säger Jan Berg.

”Det är mycket jobb förstås”

Men det kostar också en hel del att effektivisera. Föreningen har själva investerat över sju miljoner kronor och fått drygt en miljon i energibidrag men räknar med att hämta hem kostnaderna framöver.

– Jag skulle tro att vi är i land om åtta, tio år. Sedan är det gratis, säger Jan Berg som är stolt över föreningens arbete.

– Det är mycket jobb förstås, men också häftigt att se att vi nu är nästan självförsörjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.