Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet om situationen för barnmorskorna: ”Kan ge en sänkning i kvalitet”. Foto: SVT

Brist på barnmorskor i sommar – igen

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av regionerna uppger att bemanningen i förlossningsvården ser bättre ut eller är oförändrad jämfört med förra sommaren. Drygt en tredjedel uppger att det har blivit sämre.

Men över hälften av regionerna har inte tillräckligt med barnmorskor för att klara bemanningen, visar en enkät från TT.

Trots det svåra läget på sina håll har samtliga av de 19 regioner som svarat på TT:s enkät kunnat bevilja fyra veckors sammanhållen semester till de barnmorskor som önskat det.

Många regioner har löst bemanningen genom hyrbarnmorskor och pensionärer samt erbjudit bonusar för att fast anställda ska flytta sin semester och ta extra pass.

Trots det uppger mer än hälften att det finns en risk att kvinnor kan tvingas åka till andra regioner för att föda i sommar. Något som oroar Eva Nordlund, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet.

– Det skapar en otroligt stressig och en olycklig situation. Det är alltid dåligt när kvinnor inte kan föda där de bor.

"Jätteansträngt för personalen"

I Värmland är bemanningsläget mycket sämre än förra sommaren, vilket delvis beror på att regionen inte längre använder sig av hyrbarnmorskor, enligt Charlotte Stenström, avdelningschef på förlossningen i region Värmland.

Förlossningskliniken, som är den enda i regionen, klarar bemanningen resten av året men under sommaren blir de underbemannade vissa pass.

– Det är såklart jätteansträngt för den personal som jobbar men vi går aldrig under en gräns som skulle äventyra den medicinska säkerheten.

Konsekvenserna blir att de kan behöva säga nej till planerade igångsättningar samt att barnmorskorna inte kommer kunna vara lika närvarande hos varje föderska.

– Trots underbemanning på vissa pass så behöver Värmlands kvinnor inte bli oroliga att de inte kommer få plats.

Situationen mycket bättre

I Region Örebro ser bemanningen mycket bättre ut i sommar jämfört med förra året. En anledning är att de jobbat mycket med frågan de senaste åren, säger Jennie Kilstam, enhetschef på förlossningen på Örebro universitetssjukhus.

– Jag tror att vi ser effekten nu. Vi har försökt titta på individerna i personalstyrkan och se vad deras behov i livet är. Vissa vill jobba raka veckor och andra vill jobba helger.

Kilstam tror att schemaläggningen kan bidra till att barnmorskor söker sig till andra delar av vården.

Regionernas största utmaning för förlossningsvården under sommarmånaderna är bemanningen, visar enkäten. Flera regioner beskriver små marginaler om något oväntat inträffar samt att det är svårt att bemanna vikarier med rätt kompetens.

SVT har sökt SKR för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka risker Vårförbundet ser med tolvtimmarspass på förlossningen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Enkät: Sommarens förlossningsvård i regionerna

Enkäten skickades till alla 21 regioner i Sverige och alla utom Region Jönköpings län och Region Blekinge svarade.

Enkäten skickades ut innan SKR och Vårdförbundet kom överens om ett nytt avtal den 28 juni. Då svarade nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade att vårdkonflikten påverkat regionens förlossningsvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.