Polisen
- Regeringen höjer anslaget till Polisen med 2 miljarder kronor 2018, 2,3 miljarder kronor 2019 och 2,8 miljarder 2020. Sammantaget en satsning på drygt sju miljarder kronor till den hårt kritiserade myndigheten.
- Pengarna ska gå till att förbättra arbetsvillkoren så att fler väljer att stanna i yrket. Dessutom till att anställa fler – både civila och utbildade poliser – för att öka tryggheten i samhället och klara upp fler brott. Därtill en 750 miljoner till Åklagarmyndigheten, Tullverket, Ekobrottsmyndigheten och Kriminalvården.
LÄS MER: Extra miljarder till polisen
Försvaret
- Höstbudgeten innehåller ytterligare satsningar på att stärka militära förmågan och totalförsvaret. Det handlar om 2,7 miljarder kronor om året under perioden 2018-2020.
- Totalt drygt 8 miljarder kronor som ska öka beredskapen och krigsdugligheten inom såväl militären som civilförsvaret. Förutom övningar ska pengarna användas till bland annat inköp av ammunition och fler anställda soldater.
LÄS MER: Pengar ska rusta försvaret
Sänkt skatt för pensionärer
- Regeringen dubblar i höstbudgeten skattesänkningen på pensionärer till 4,4 miljarder kronor. Tillsammans med ett höjt bostadstillägg ska en ensamstående pensionär med relativt låg inkomst kunna få upp till 900 kronor mer kvar i plånboken varje månad.
- Dessutom utfärdar man ett löfte att den extra skatt som pensionärer tvingats betala jämfört med arbetstagare ska vara helt borta år 2020.
LÄS MER: Pensionärer vinnare i budgetutspel
Bidrag och ersättningsnivåer
- Studiebidraget höjs med 300 kr per månad från 1 juli 2018 och bostadbidraget för pensionärer till som mest 470 kronor i månaden.
- Barn- och studiebidraget för gymnasiet höjs med 200 kronor i månaden.
- Höjt underhållstöd till ensamstående föräldrar.
- Tandvårdsbidraget dubblas till 600 kronor om året för åldrarna 22-29 samt 65+. För övriga till 300 kronor om året.
- Regeringen höjer även taket i sjukförsäkringen från den 1 juni nästa år till 30.333 kronor i månaden, vilket ökar maxersättningen med 50 kronor om dagen.
- Dessutom höjs garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen med 300 kronor i månaden samtidigt som skatten på ersättningen sänks.
Skolan
- Den statliga finansieringen av skolan, som till största delen bekostas av kommunerna, förstärks gradvis de närmaste åren för att 2020 uppgå till 6 miljarder kronor om året. De extra resurserna kommer i första hand fördelas till skolor i socioekonomiskt utsatta områden för att göra dem mer likvärdiga och minska klyftorna.
- Satsningen ligger i linje med ett förslag som skolkommissionen lade fram i våras.
LÄS MER: Pengar ska göra skolan likvärdig
Vård och klimat
- Regeringen lägger 4,7 miljarder av skattebetalarnas pengar på att göra sjukvården mer tillgänglig för patienterna och samtidigt satsa på vårdpersonalen.
- Dessutom blir det statliga bidrag till att bygga ut förlossningsvården, psykiatrin, barnhälsovården och socialtjänstens ungdomsvård.
- 3 miljarder satsas på att skapa gröna jobb och minska utsläppen, bland annat till fossilfria transporter och bidrag till elcyklar och solceller.
LÄS MER: Statlig vårdsatning i budgeten
Jobbsatsning
- Höstbudgeten innehåller ett jobbpaket på sammanlagt 4,3 miljarder kronor för att pressa ned arbetslösheten.
- Mest kostar de 18.000 nya platserna i kunskapslyftet, främst yrkesutbildning för vuxna.
- Dessutom stöd till företagare som gör sin första anställning, bonus till kommuner och landsting som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden samt utbildningsplikt för nyanlända för att de ska kunna få jobb.
LÄS MER: Stor satsning på vuxenutbildning
Skatt på sparande och flyg
- Regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar och gör det mindre lönsamt att spara till exempelvis pensionen.
- Ungefär var femte svensk har ett investeringssparkonto och för en person med 100.000 kronor i besparingar innebär det en skattehöjning på 75 kronor om året.
- Dessutom införs förmånsskatt på sjukvårdssförsäkringar som betalas av arbetsgivaren samt en flygskatt på som mest 430 kronor per biljett.
LÄS MER: Hård kritik mot skattehöjning