Butiksdöden accelererade under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

På tre år har tusentals av landets butiker försvunnit. En utveckling som startade med e-handelns intåg men som steg brant under pandemin. Det visar nya siffror som SVT tagit del av.

Ser du skylten”ledig lokal” i butiksfönster allt oftare? Det är det ingen tillfällighet.

De fysiska butikerna försvinner allt snabbare. Under åren 2017 till och med 2020 stängde över 2 000 butiker i Sverige. Det motsvarar sju procent av det totala antalet affärer i Sverige. Mest förödande var pandemiåret 2020 som ensamt stod för nästan hälften av butikstappet. Det här visar de senast tillgängliga siffrorna över antalet butiker från Handelns Utredningsinstitut, HUI.  

– Det är framförallt i landsbygdskommuner med besöksnäring som vi har sett en hel del tapp. Under pandemiåret har vi sett gränshandel som stått still. Men vi ser det även i små kommuner med redan liten handel, säger Monica Bruvik som är senior detaljhandelsanalytiker på HUI till SVT.

Kommuner går åt olika håll

Bland de kommuner som sticker ut i HUI:s statistik återfinns Strömstad med ett tapp av butiker på 19 procent. Med en extremt stor gränshandel med Norge blev stadens butiker ett offer för pandemins stängda gränser. 

Men motsatsen sker också. Strängnäs är en pendlingskommun med en stark befolkningsutveckling. Där har antalet butiker ökat med tio procent. Något Strängnäsborna märkt av.

Närheten avgör

– Man handlar mer lokalt, hellre än att åka till Eskilstuna till exempel, när det finns i stan, säger Lovisa Clazon. Hon har just handlat i ett köpcentrum i Strängnäs, när SVT träffar henne.

Vinnare när e-handeln tar över allt mer och effekterna av pandemin klingar av är lågprisbutikerna. I den kategorin butiker öppnas nya butiker, visar HUI:s siffror. 

Kommunerna som sticker ut:

Några typer av kommuner som utmärker sig när HUI granskat butiksläget i landet, åren 2017 till 2020, utöver ovan nämnda, är följande:  

• Besöksnäringskommuner med gränshandel  och turism: Till exempel Älvdalen -17 procent (fjällturism m.m.)

• Små kommuner: Kommuner med relativt få butiker, en liten marknad och svag befolkningsutveckling.

• Kommuner som har öppnat eller stängt stora köpcentrum: Till exempel: Mölndal +10%, Kungälv 24%, Sollentuna –20 procent.

• Pendlingskommuner utanför större stad: Tex. Lomma +28 procent.

• Pendlingskommuner med stark befolkningsutveckling: Enköping +7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.