Asylboendet Norrbygården ligger i centrala Fagersta, granne med sjukhuset. I dag bor här runt 400 asylsökande. När Kazem Hasans chef ringde upp och gav honom sparken från asylboendet fick han ingen förklaring.
– Ja, jag vet inte varför, säger han till Uppdrag granskning.
Sade upp avtalet
Kazem Hasan var anställd av en underleverantör till Kulthammar AB, som driver boendet. Personal från Kulthammar AB gick efter sommaren 2015 över till ett eget bolag och under hösten anställde de fler, däribland Kazem Hasan. I början av februari valde Kulthammar AB att säga upp avtalet med underleverantören. Det var då hela personalstyrkan fick gå.
– Jag kände inte att underleverantören levde upp till det avtal som vi hade skrivit med dem. Och det gjorde att jag började skrapa på ytan och fråga runt och där framkom en hel del missnöje från myndigheter och då var jag tvungen att agera på det, säger Joakim Sköldhammar, affärsområdeschef för Kulthammar AB.
På vilket sätt följde de inte avtalet?
– Jag tyckte inte att de höll den renlighet och det underhåll som jag förväntade mig av avtalet.
Ville ha mer resurser
Enligt underleverantören själv ska situationen på asylboendet ha varit kaotiskt vid årsskiftet med många asylsökande och för lite personal, något arbetsledaren hos underleverantören tog upp med Kulthammar AB, för att få mer resurser. Ett samtal som alltså slutade med att avtalet sades upp.
Uppdrag granskning kan nu avslöja att Kulthammar AB snabbt ordnat fram ny, billigare arbetskraft till asylboendet med hjälp av Arbetsförmedlingen. Redan dagen efter att Kazem Hasan och hans arbetskamrater fått sparken lyckades Arbetsförmedlingen få fram sex praktikanter, som sattes på ett tåg till Fagersta från Ljusdal – 30 mil bort.
Ingen handledning
Enligt en av praktikanterna skötte de allt ifrån kök till städ och receptionsarbete själva, utan handledning. Förutom praktikanterna fanns det bara två till i personalen. En platschef och affärsområdeschefen Joakim Sköldhammar själv.
– Det stämmer inte att vi var två anställda, säger han.
Hur många var ni då?
– Det kommer jag inte gå in på.
Varför inte det?
– Du kan ta nästa fråga.
För mig ser det ut som att du har ersatt arbetande personal som har varit anställda med praktikanter som då inte kostar dig någonting.
– Det får stå för dig, jag ser det inte så eftersom jag har försökt att lösa en uppgift och få en förbättring på ett boende, en bättre målbild. Jag jobbar mot en målbild och det är det viktiga för mig, säger Joakim Sköldhammar.
”King of fucking everything”
Företaget Kulthammar AB har sitt säte utanför Stockholm. Det är ett av många bolag som tjänat stora pengar på de senaste årens flyktingström till Sverige. Omsättningen i bolaget har ökat snabbt, från i princip ingenting för några år sedan till nio miljoner 2013 och sedan nära 50 miljoner 2014. Det året gjorde man dessutom ett överskott på nära sex miljoner kronor.
Men Kulthammar AB är inte som vilket bolag som helst. Ägaren Leif-Ivan Karlsson titulerar sig själv ”superentreprenör”. Han har de senaste åren medverkat i flera tv-program, där han beskrivit sin filosofi som företagare.
– Det flyger inga stekta sparvar i munnen och det har jag sagt från att jag var väldigt ung och så är det. Därför är jag king of fucking everything, sa han i programmet Svenska miljonärer i Kanal 5.
”Praktik är inget arbete”
Det är Arbetsförmedlingen som bär ansvaret för praktikplatserna. När Uppdrag granskning besöker kontoret i Fagersta för att ställa frågor till chefen där får vi istället träffa chefen från Ljusdal, Gabriella Persson Turdell. Hon säger att hon inte känner igen bilden att sex praktikanter skickats ner med tåg och tagit över arbetsuppgifter på asylboendet.
– Min bild är att vi, när vi jobbar med att placera personer i praktik, besöker arbetsplatsen för att säkerställa att det är en schyst plats. Sedan är det ju kanske inte då man börjar, men vi har besökt den före och vi kommer besöka den under praktiktiden.
Men kan en arbetsgivare höra av sig till exempel och säga: Hej, jag skulle behöva sex praktikanter så fort det bara går?
– Det är inte som om att beställa arbetskraft.
Varför inte?
– Eftersom praktik är inget arbete.
Gabriella Persson Turdell säger att hon ska titta närmare på det som har hänt.
– För har vi gjort fel så ska vi ju rätta till det, säger hon.
Något mer om praktikanterna vill Arbetsförmedlingen inte berätta, trots att kontor på tre olika orter, Sandviken, Ljusdal och Fagersta, är inblandade. De hänvisar till att det råder sträng sekretess på alla uppgifter. Men inte för att skydda de enskilda personerna, utan för att skydda arbetsgivaren, Kulthammar AB.