Celine sålde märkesväska för 10 000 – blev anklagad för att sälja en kopia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbetalning på 10 000 kronor stoppades – fick valet att köpa tillbaka en kopia Foto: privat

Celine sålde märkesväska för nära 10 000 – blev anklagad för att sälja en kopia

Uppdaterad
Publicerad

När Celine sålde sin begagnade märkesväska genom en tredje part, blev hon utsatt för ett avancerat bedrägeriförsök. Det skulle även visa sig att hon inte var ensam.

– Jag hade någonstans accepterat att jag inte skulle få tillbaka några pengar, säger hon.

Trenden att köpa och sälja begagnade kläder och prylar håller i sig och de flesta gör sina inköp på nätet, enligt Svensk handel.

När Celine skulle sälja sin begagnade märkesväska valde hon att gå genom Vestiaire collective som specialiserar sig på försäljning av designerprodukter.

Men när försäljningen var klar dröjde det inte länge förrän företaget stoppade utbetalningen på nästan 10 000 kronor efter att köparen hävdat att väskan var en kopia.

Det trots att Celine inför försäljningen och vid flera senare tillfällen skickade in bilder på kvitto och väskans serienummer.

Fick valet att köpa tillbaka en kopia

Den enda valmöjligheten var att köpa tillbaka väskan för 15 euro, som i själva verket var en kopia som bedragaren hade skickat in till företaget.

När Celine delade sina erfarenheter i ett klipp på Tiktok, som fick stor spridning, visade det sig att hon inte var ensam. Flera personer vittnade om att de hade varit med om liknande problem hos olika second hand-aktörer.

”Har hänt mig samma sak. Köparen rapporterar ett problem och påstår att ha fått en piratkopierad vara. Förlorade både mina pengar och varan”, skriver en användare.

”Detta hände mig med. Skickade en helt ny produkt och personen som tog emot den påstod att hen fått en gammal produkt. Hen fick en oöppnade produkt”, skriver en annan person.

”Kan det vara så här enkelt?”

Det var inte förrän senare, dagen efter att Vestiaire collective kontaktades av SVT Nyheter, som Celine fick ett mejl om att hon skulle få tillbaka summan som väskan såldes för.

– Tanken med att lägga upp videon var att jag inte vill att någon annan ska vara med om samma sak. Kan det vara så här enkelt att ”scamma” folk?

Vestiaire collective har inte återkommit till SVT Nyheter med en kommentar.

Det säger andra second hand-aktörer

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera second hand-aktörer på nätet.

Vinted skriver i ett mejl till SVT att de går igenom varje fall individuellt när fel har rapporterats och kan kräva mer information av både köpare och säljare. De uppmanar även personer som säljer dyrare produkter att behålla kopior av bilder som kan användas bevis.

Sellpy, där hela försäljningskedjan sker genom företaget, uppger att de har en process för att kvalitetssäkra både varor som är till försäljning och som returneras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.