Helena Almén och Agneta Holmström på Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen svarade på era frågor. Foto: TT/Pressbild

Läs chatten om organdonation

Uppdaterad
Publicerad

Vill du veta mer om organdonation? Läs chatten med utredaren Helena Almén på Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen.

Chatta om organdonation

Hej,

Vilket fantastiskt deltagande och vilket engagemang för donationsfrågor det finns i Sverige! Agneta Holmström och jag avslutar nu chatten. Vi kommer tyvärr inte att kunna svara på alla de frågor som kommit in under kvällen, men tackar för det stora intresset och alla bra frågor.

Vänliga hälsningar,

Agneta Holmström och Helena Almen

David • Jag har adhd och äter medicin kan jag organisation då ps jag är lite osäker 😕 och är lev räd

Hej David,

Tack för din fråga. ADHD och andra bakomliggande sjukdomar, ålder, mediciner och levnadsvanor behöver inte vara något hinder för att donera.

Stort tack för alla frågor! Nu avslutar vi chatten, men alla frågor och svar ligger kvar här och går att läsa när du vill.

Här kan du läsa mer om organdonation och hur du anmäler dig till donationsregistret (länkar till Socialstyrelsens webbsida).

Ellinor • Hej! Kan jag som har haft hepatit C men blivit botad bli organdonator? Jag blev friskförklarad 1999.

Hej Ellinor,

Tack för frågan. Det kan du med stor sannolikhet visst bli idag. Hepatit C behöver inte vara något hinder. En individuell bedömning görs i varje donationsfall.

Gunilla Majqvist • Hej!
Jag är en kvinna på 76 år. Anmälde mig till donationsregistret för ett antal år sedan, men jag undrar om något v mina organ kommer att vara till nytta. Jag har fått operera bort bisköldkörtlar p.g.a. för hög kalciumhalt i blodet och i samband med det tagit bort en stor del av sköldkörteln. Har också en hjärtklaff som inte stänger men det är mycket lite och har inte blivit värre under åren. Jag äter Levaxin, trombyl och losartan vad jag förstår så är det för att underlätta för hjärtat.
Har mycket bra värden för övrigt, ingen övervikt, ingen diabetes, röker och dricker inte.

Hej Gunilla,

Tack för frågan. Vården gör alltid en individuell bedömning både vad gäller organ- och vävnadsdonation. Bakomliggande sjukdomar, ålder och levnadsvanor behöver inte vara något hinder.

Kerstin Andersson, Ljusdal • Hej.
För väldigt många år sen fyllde min man och jag i ett formulär för organdonation.
Finns dessa uppgifter kvar och kan användas i fortsättningen om det skulle behövas?
Vänligen Kerstin Andersson

Hej Kerstin,

Tack för din fråga. Du kan enkelt gå in i Donationsregistet för att kontrollera dina uppgifter med hjälp av bank-id.

https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/

Siv Jonsson. • Hej. Undrar hur man gör för att donera hela kroppen till studerande som vill jobba med obduktion? Mvh. Siv

Hej Siv,

Tack för frågan. Helkroppsdonation kan man göra till en anatomisk institution vid ett universitetssjukhus. Vill du göra detta ska du ta kontakt direkt med universitetssjukhuset för att upprätta ett avtal. Detta kan man inte göra via Donationsregistret.

Mona-Lisa Henrksson • Hur är det med att Donera efter livet ,om jag tagit medicin sen jag var 25 -års ålder ,,hört om andra kroppsdelar ej är bra ,men Hornhinnan kan väl ej blir Påverkat av venkafaxin Seretide som är cortison ?vänligen: Mona-Lisa !Tack för ett bra program,,Fråga Doktorn 🙏🇸🇪

Hej Mona-Lisa,

Tack för din fråga. Du kan absolut registrera din vilja att donera i Donationsregistret. Det kan alla göra oavsett ålder, bakomliggande sjukdomar och levnadsvanor.

Lena • Hejsan!
Finns det nån åldersgräns för njurtransplantation?

Hej Lena,

Tack för din fråga. Vad jag känner till finns det ingen absolut åldersgräns. Både donator och mottagare bedöms individuellt.

Karin Lönnehed • Jag tar tre olika antidepressiva läkemedel samt kolesterolsänkande. Kan jag donera mina organ ändå, eller måste man vara helt fri från läkemedel? Jag är villig att donera mina organ.

Hej Karin,

Vi är tacksamma för din vilja att donera. Du kan anmäla din vilja i Donationsregistret oavsett ålder, bakomliggande sjukdomar eller levnadsvanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet