”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?” skrev chefen i mejlet. Foto: Jessica Gow/TT

Chef på Arbetsförmedlingen efterforskade källa

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Uppdrag granskning börjat ställa frågor skickade chefen ut ett mejl till de anställda och frågade vem som talat med media.

Veckans Uppdrag granskning handlar om en osannolik historia där tre av Arbetsförmedlingens lokala kontor är inblandade – Fagersta, Ljusdal och Sandviken.

Under en intervju med Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg berättar han själv att en chef misstänks för att ha efterforskat källa.

– Vi har en chef som mejlade ett antal olika kontor och ville ha in uppgifter om någon hade blivit intervjuad av media. Den upplyste att alla givetvis har en rätt att ha kontakt och lämna information, men frågade om det fanns människor som hade blivit intervjuade av media.

Grundlagsskydd

Meddelarfriheten är grundlagsskyddad och innebär att alla som arbetar på statliga myndigheter, som Arbetsförmedlingen, har rätt att meddela uppgifter för offentliggörande. Att efterforska en källa är straffbart.

I mejlet som chefen skickade står det: ”Vi önskar veta om någon talat med pressen senaste månaden och vad gällde det?”. 

Hur ser ni på det?

– Nej, väldigt allvarligt förstås, säger Mikael Sjöberg.

”Aldrig varit med om”

Vad gör ni åt det nu?

– Vi startade en utredning när jag fick reda på det hela. Och jag har ju varit chef i 20 år i staten och jag har aldrig varit med om en sådan situation, säger Mikael Sjöberg.

Är inte detta en fråga där ni egentligen ska lämna över till justitiekanslern, som är åklagare i frågor som rör eventuella brott mot efterforskningsförbudet?

– Ja, då är det ett resultat i den utredning som vi kommer fram till.

Under tiden arbetar chefen som skickade mejlet på som vanligt.

– Jag ser inte att det här i sig skulle föranleda några förändringar i hans arbetssituation på grund av det här, säger Mikael Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.