Dagliga överklaganden av lärarleg

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har drygt 1.300 lärare överklagat sin lärarlegitimation.

För lärarna betyder omprövningarna att handläggningstiderna förlängs. Skolverket har fyra-fem personer som uteslutande ägnar sig åt en andra prövning.

År 2015 ska i princip alla lärare och förskollärare vara försedda med lärarlegitimation som visar vilka ämnen och vilka årskurser de är behöriga i. Det är Skolverket som ska utfärda de cirka 180.000 legitimationerna och efter en trög inledning, med dataproblem och oväntat svårtolkade examensbevis, har handläggarna kunnat lägga i en högre växel.

Men Skolverket får också ta emot 10-15 överklaganden per dag. När 73.000 nu hunnit få sin legitimation har 1 300 överklagat. Av dem har 560 gått vidare till förvaltningsrätten, varav 133 avgjorts.

För mycket

– Jag tycker nog inte att det är förvånande många med tanke på att vi utfärdar flera hundra legitimationer per dag, säger enhetschef Niclas Westin och påpekar att det i få av de avgjorda fallen visar sig att Skolverket gjort fel bedömning.

Den vanligaste typen av invändning är att meriterna underskattats. Men det förekommer också att lärare hävdar att de fått för mycket behörighet. Exempelvis kan mellanstadielärare kan upptäcka att en tillvalskurs i kemi för 25 år sedan gett dem behörighet att undervisa i ämnet på högstadiet.

– En del är oroliga att de ska beordras att undervisa i ett ämne de inte känner sig behöriga i, säger Niclas Westin.

Kan förstärka

Omprövningarna tar mycket av Skolverkets resurser men myndigheten räknar ändå med att klara av alla ansökningar i tid.

– Skulle det bli en stor del överklaganden får vi naturligtvis lägga mycket mer energi på att sköta den hanteringen. Men vi har resurser i år så vi kan förstärka ytterligare. Därför ser jag inte att omprövningarna äventyrar våra möjligheter att klara uppdraget, säger Niclas Westin.

Skolverkets mål är 150.000 utfärdade legitimationer vid årets slut.

Fakta: Lärarlegitimation

* Arbetet med att förse alla behöriga lärare med yrkeslegitimation inleddes sommaren 2011.

* I februari förra året bad Skolverket om mer tid för uppdraget. Orsak: Oväntat tidskrävande hantering, i kombination med dataproblem.

* Skolverket har fått ett ökat anslag och beviljats totalt 145 miljoner kronor för uppdraget 2013.

* År 2015 ska i princip alla lärare vara legitimerade för att få ansvara för undervisningen och sätta betyg.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.