Foto: TT

Dåligt betyg i Reinfeldts hjärtefråga

Uppdaterad
Publicerad

I valrörelsen 2006 utpekade Fredrik Reinfeldt barn som inte klarar grundskolan som en hjärtefråga.

– I vårt Sverige skall ingen elev gå osedd genom den svenska skolan,

sa han i valupptakten i Waxholm i augusti.

Men sen dess har andelen barn som inte får fullständiga betyg i nian ökat och ökat.

I våras slogs bottenrekord med 13,1 procent. 4 barn i varje klass slås ut.

Fredrik Reinfeldt underströk då hur viktigt det var att slåss för de barn i skolan som inte hade stöd och uppbackning hemifrån. Då pekade han på att var tionde elev inte fick fullständiga betyg i nian.

– Är inte detta den viktigaste uppgiften man kan tänka sig? Är det inte därför vi i politiken någon gång borde börja hos dom som har minst möjligheter i livet?

Val 2014

Nu har siffran alltså ökat till mer än vart åttonde barn.

När vi träffar Reinfeldt direkt efter valduellen mot Stefan Löfven i Sveriges radio kommer han ihåg vilka barn det var han ömmade för i sommartalet.

– Ja, jag tror det var barn som inte når fullständiga resultat.

Hur känns det då att andelen ökat till 13,1procent sen alliansen tog över?

– Nja, det är svårt att jämföra, eftersom vi ändrat kraven till gymnasiet, säger statsministern.

Förklarar endast liten del

Men SVT:s genomgång av siffrorna visar att den förändringen bara kan förklara en mindre del av försämringen.

Kraven för att få gymnasiebehörighet ändrades av Alliansen mellan 2010 och 2011.

Förutom godkänt i tre kärnämnen skulle man nu ha godkänt i fler andra ämnen. Innan förändringen hade andelen som får icke godkänt ökat från 10,5 procent, 2006 till 11,8 procent 2010.

Det nya systemet gav en ökning till 12,3 procent 2011. Och under åren med det nya systemet har andelen fortsatt öka till rekordnivån i våras, 13,1 procent. Största delen av försämringen har alltså skett mellan år då man haft samma intagningssystem.

Hur ser då Reinfeldt på att dom som halkar efter mest är barn till lågutbildade, där är siffran ökat till 42 procent som inte klarar behörighet till gymnasiet?

– Fast vi säger ju då i det här valet att låt oss göra obligatorisk läxhjälp, som vi finansierar. Och låt oss ge särskilda lärarpremier till dom lärare som söker sig till dom 15 mest utsatta skolorna i Sverige, säger Reinfeldt. Och sen markerar pressekreteraren att vi inte får tid att ställa fler frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet